O echipa mixta a Ministerului Sanatatii si Ministerului Afacerilor Externe, compusa dintr-un reprezentant MAE si cinci medici romani, s-a deplasat in perioada 26-29 decembrie 2011, la Tripoli pentru a stabili termenii in care Romania va acorda ajutor umanitar Libiei, potrivit unui comunicat de presa.

Delegatia a fost condusa de subsecretarul de stat din Ministerul Sanatati, dr. Raed Arafat. De asemenea la Tripoli, medicii romani au examinat un numar de 100 de pacienti libieni raniti in urma conflictelor dintre gruparile revolutionare si fortele loiale regimului Gadhafi.

Ca urmare a evaluarilor si a triajului medical un numar de 42 de raniti din diverse orase libiene vor fi preluati si tratati in spitalele din Romania. Pacientii libieni vor ajunge in Romania in prima jumatate a lunii ianuarie 2012, transportul acestora fiind asigurat de catre autoritatile de la Tripoli.

Totodata autoritatile libiene au apreciat oferta de sprijin a Romaniei si au manifestat dorinta continuarii si amplificarii cooperarii in domeniul medical. De asemenea Guvernul Romaniei a aprobat in data de 21 decembrie 2011, Hotararea privind aprobarea unor masuri speciale pentru transportul in tara, cu titlu umanitar, al unui numar de pana la 100 de raniti libieni in vederea acordarii de asistenta medicala contra cost in spitalele romanesti.