Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si Ministerul Sanatatii au aprobat Normele de aplicare a Contractului-Cadru pentru anul 2012, fapt care a starnit nemultumirea Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Astfel reprezentantii celor doua societati solicita autoritatilor retragerea normelor de la publicarea in Monitorul Oficial pentru a fi discutate cu reprezentantii furnizorilor de servicii medicale.

a€œSuntem din nou pusi in fata faptului implinit in lipsa unui dialog real, a unor consultari constructive si nu formale asa cum a fost cea din 10 octombrie, singura intalnire cu CNAS, de altfel. Ne-am asteptat ca dupa votarea bugetului de stat sa ne intalnim institutional cu CNAS. Avand in vedere ca bugetul alocat asistentei medicale primare a crescut in anul 2012 fata de anul 2011, ne-am asteptat sa regasim cresterea si in Norme, dar acest lucru nu s-a intamplat. Unde va ajunge suplimentarea de buget promisa de decidenti, daca Normele nu contin nici o modificare prin care aceste fonduri sa ajunga la furnizori?”, se arata intr-un comunicat de presa comun remis de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Totodata, reprezentantii SNMF si FNPMF au aratat ca nici fondurile din care se vor plati garzile pe care le fac medicii de familie in cele peste 100 de centre de permanenta din intreaga tara nu sunt prea clare. Iar asta in conditiile in care peste 700 de medici de familie asigura asistenta medicala primara in afara programului cabinetelor, in weekend, sarbatori legale de Craciun si Anul Nou.

De altfel, membrii celor doua societati subliniaza faptul ca normele pentru anul 2012 anuleaza mult din ce s-a obtinut pentru pacienti in anul 2011 si prin urmare cei care vor suferi cel mai mult vor fi tot cetatenii Romaniei, care contribuie la strangerea fondului pentru sanatate si care vor suporta si coplata.

Şi cum medicilor le sunt acceptate doar 20 de consultatii pe zi, conform noilor norme, cel de-al 21-lea pacient va fi considerat neasigurat, pentru ca nu va beneficia de consultatii gratuite si nici de retete compensate, bilete de trimitere si alte facilitati rezervate statutului de platitor de asigurari de sanatate, se mai arata in comunicat.