Ministerul Sanatatii recomanda masuri pentru prevenirea si combaterea gripei

0
42

Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.

Bolnavii de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala.

Pentru reducerea riscului de imbolnavire si raspandire a gripei, Ministerul Sanatatii recomanda evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave, mentinerea unei distante de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa sau, atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie redus timpul de contact. Totodata, recomandarile publicate pe site-ul institutiei includ spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, care trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data.

Nu in ultimul rand, persoanelor sanatoase li se recomanda vaccinarea antigripala. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, trebuie vaccinati in primul rand persoanele cu risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide) dar copii in varsta de peste 6 luni.

Articolul precedentOMS recomanda mai multe modalitati de a reduce emisiile toxice
Articolul următorDGA: 174 de scrisori medicale false emise in anul 2014