Persoanele cu diabet intampina dificultati in procesul de vindecare a leziunilor

0
16

Persoanele cu diabet zaharat prezinta un grad de vindecare a leziunilor mult mai scazut comparativ cu o persoana fara aceasta afectiune, fapt care, de multe ori, ingreuneaza interventiile specialistilor, mai ales daca este vorba de o interventie chirurgicala, dupa cum sustin chiar medicii.

„Din pacate, pentru co-existenta diabetului, de foarte multe ori activitatea noastra este afectata de aceasta patologie pre-existenta a pacientilor. Ma refer in primul rand la deficitele de vindecare ale plagilor dupa interventiile chirurgicale adresate in special fracturilor pe care nu le putem evita. in al doilea rand ma refer la incidenta, din pacate, a amputatiilor pentru complicatiile infectioase ale diabetului. Şi, nu in ultimul rand, ma refer la efectele dezastruoase ale diabetului asupra tinerilor care ajung la noi cu leziuni traumatice ale aparatului locomotor si la care constatam ca se vindeca greu, ca fac o serie de complicatii care altfel nu ar fi aparut. Astfel, mai devreme sau mai tarziu, in activitatea noastra apare acel „daca n-ar fi avut diabet””, a declarat pentru www.sanatateatv.ro sef lucr. dr. Olivera Lupescu, sef Sectie Clinica Ortopedie-Traumatologie II, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti.

De altfel, diabetul, prin implicatiile lui, poate duce si la amanarea unor interventii chirurgicale si chiar la modificarea tipului acestora. Mai mult, atunci cand apar si complicatiile diabetului zaharat pot interveni chiar si interventii chirurgicale suplimentare.

Ad in title

„Nu putem neglija faptul ca un pacient care a avut un accident de circulatie, din pacate, este diabetic pentru ca valorile mari ale glicemiei ne intarzie operatiile, ne modifica tipul de operatii si expun pacientul unei multitudini de complicatii. N-am intalnit pana acum un pacient diabetic si care sa nu se vindece mai greu, sa nu faca o complicatie a plagii. Deci din punctul acesta de vedere putem sa spunem ca incidenta complicatiilor sau macar a intarzierilor de vindecare este de 100%. Procentul variaza, sa zicem, de la 25% mergand pana la pacienti care realmente nu se vindeca si la care complicatiile cutanate ale diabetului impun efectuarea a doua, trei, patru operatii suplimentare”, a mai adaugat sef lucr. dr. Olivera Lupescu.

Pe de alta parte, specialistii sustin ca impactul diabetului asupra persoanelor tinere este mult mai mare decat la persoanele in varsta, atat la nivel psihologic cat si in ceea ce priveste procesul de vindecare a plagilor.

„Din pacate, la tineri evolutia este in mod paradoxal mai mult impactata de prezenta diabetului. Poate pentru ca varstnicii au deja o toleranta crescuta fata de aceasta afectiune, dar la tineri impactul este cu atat mai mare cu cat este si afectat si din punct de vedere psihologic. Omul tanar pe care il operam doreste ca a doua sau a treia zi sa se ridice in picioare. Or plaga nu se vindeca, sta pansat cateva saptamani si impactul psihologic, care consecutiv stresului accentueza tulburarile glicemiei, este mai dramatic atat pentru pacient cat si pentru noi”, a subliniat sef lucr. dr. Olivera Lupescu.

Articolul precedentOMS recomanda mai multe modalitati de a reduce emisiile toxice
Articolul următorDGA: 174 de scrisori medicale false emise in anul 2014