Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect privind Legea vaccinarii

0
42

Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de act normativ care va reglementa situatia imunizarilor in Romania, avand in vedere numeroasele sesizari venite din partea specialistilor cu privire la scaderea numarului de vaccinari, in urma campaniilor sustinute impotriva imunizarii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

Mai exact proiectul va fi elaborat impreuna cu specialistii in domeniu si va fi implementat numai dupa ce va fi supus dezbaterii publice. Conceput pe informarea parintilor si constientizarea necesitatii vaccinarii, proiectul va beneficia de expertiza reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in domeniul imunizarii prin vaccinare.

Totodata, Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra riscului reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. De exemplu o boala eradicata prin vaccinare cum ar fi poliomielita, s-ar putea reactiva prin refuzul imunizarii.

in ceea ce priveste Romania, situatia este ingrijoratoare in contextul in care acoperirea vaccinala este sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B. Cauza principala o reprezinta refuzul vaccinarii.

Potrivit Ministerului Sanatatii, proiectul privind Legea vaccinarii nu impune sanctiuni cu inchisoarea pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor.

in contextul situatiei ingrijoratoare privind vaccinarea in tara noastra, in data de 21 Martie 2015 a fost organizata a III-a editie a Conferintei Nationale a€œActualitati in Vaccinologie”- RoVaccin 2015, singura manifestare stiintifica pluridisciplinara care pune accentul exclusiv pe problematica vaccinarii, dar si pe educatia si atitudinea fata de vaccinare – rolul familiei, al scolii, al medicului de familie si al asistentului medical, comunicarea corecta si responsabila in privinta vaccinarii, reemergenta bolilor prevenibile prin vaccinare, precum si optimizarea Programului National de Imunizare.

Articolul precedentAu mai ramas 41 de zile pana la al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următorSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem