O noua descoperire in domeniul cardiovascular privind scaderea LDL-colesterolului

0
46

O noua descoperire a fost facuta in domeniul cardiovascular privind inhibarea LDL-colesterolului. Mai exact este vorba despre un medicament inovator, din clasa anticorpilor monoclonali, cu rol in inhibarea proprotein kexin-subtilizina convertaza de tip 9 (PCSK9), conform unui articol publicat in data de 16 Aprilie 2015 in The New England Journal of Medicine.

Reducerea lipoproteinelor de joasa densitate (LDL) sau a nivelului de colesterol s-a dovedit a fi o metoda foarte eficienta in scaderea ratelor de evenimente cardiovasculare majore. Din acest motiv, reducerea colesterolului de tip LDL a fost incorporata in ghidurile de practica. Odata cu scaderea LDL-colesterolului s-a evidentiat si o reducere a morbiditatii si mortalitatii de cauza cardiovasculara.

in ultimii trei ani, anticorpii monoclonali care inhiba PCSK9 au aparut ca o noua clasa de medicamente foarte eficienta pentru nivele de colesterol LDL mai mici.

Din octombrie 2011 si pana in iunie 2014 au participat 4465 de pacienti in cadrul a 2 studii OSLER ( au fost 1324 bolnavi in OSLER-1 si 3141 de pacienti in OSLER-2). Din totalul de 4465 de pacienti, 2976 au primit acel anticorp monoclonal, iar restul de 1489 de bolnavi au primit terapia standard.

S-au observat scaderi semnificative ale LDL-colesterolului in randul pacientilor carora s-a administrat antigenul monoclonal (de la 73% pana la 92%), spre deosebire de nivelele de LDL-colesterol care au scazut cu 3-26% in randul pacientilor carora s-a mentinut linia clasica de tratament.

Articolul precedentAu mai ramas 41 de zile pana la al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următorSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem