O noua descoperire in domeniul cardiovascular privind scaderea LDL-colesterolului

0
17

O noua descoperire a fost facuta in domeniul cardiovascular privind inhibarea LDL-colesterolului. Mai exact este vorba despre un medicament inovator, din clasa anticorpilor monoclonali, cu rol in inhibarea proprotein kexin-subtilizina convertaza de tip 9 (PCSK9), conform unui articol publicat in data de 16 Aprilie 2015 in The New England Journal of Medicine.

Reducerea lipoproteinelor de joasa densitate (LDL) sau a nivelului de colesterol s-a dovedit a fi o metoda foarte eficienta in scaderea ratelor de evenimente cardiovasculare majore. Din acest motiv, reducerea colesterolului de tip LDL a fost incorporata in ghidurile de practica. Odata cu scaderea LDL-colesterolului s-a evidentiat si o reducere a morbiditatii si mortalitatii de cauza cardiovasculara.

in ultimii trei ani, anticorpii monoclonali care inhiba PCSK9 au aparut ca o noua clasa de medicamente foarte eficienta pentru nivele de colesterol LDL mai mici.

Ad in title

Din octombrie 2011 si pana in iunie 2014 au participat 4465 de pacienti in cadrul a 2 studii OSLER ( au fost 1324 bolnavi in OSLER-1 si 3141 de pacienti in OSLER-2). Din totalul de 4465 de pacienti, 2976 au primit acel anticorp monoclonal, iar restul de 1489 de bolnavi au primit terapia standard.

S-au observat scaderi semnificative ale LDL-colesterolului in randul pacientilor carora s-a administrat antigenul monoclonal (de la 73% pana la 92%), spre deosebire de nivelele de LDL-colesterol care au scazut cu 3-26% in randul pacientilor carora s-a mentinut linia clasica de tratament.

Articolul precedentAu mai ramas 41 de zile pana la al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următorSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem