Ministerul Sanatatii ar putea primi 435.546 mii lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2011. Fondurile vor fi utilzate pentru plata medicamentelor cu si fara contributie personala, pentru a nu inregistra la sfarsitul anului 2011 restante mai vechi de 90 de zile peste termenul legal de decontare, se arata in nota de fundamentare a Hotararii privind suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut in bugetul de stat pe anul 2011, postata pe site-ul Ministerului.

Potrivit aceluiasi document, prin aprobarea acestei hotarari de guvern se asigura fonduri suplimentare pentru decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala, evitandu-se inregistrarea de arierate la finele anului 2011, cu efecte benefice asupra starii de sanatate a populatiei.

in anul 2011, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate a fost aprobat in conditiile de austeritate impuse de situatia economica a tarii noastre afectata de criza mondiala. in aceste conditii, bugetul Fondului a fost strict dimensionat, existand in prezent unele programe si actiuni insuficient finantate, fapt care ar conduce la inregistrarea de noi arierate.