Ministerul Sanatatii anunta deblocarea procedurilor de transplant pulmonar

0
18

Transplantul pulmonar pentru pacientii romani va fi reluat, in scurt timp, dupa ce Agentia Nationala de Transplant si Eurotransplant, organizatia europeana de profil, au semnat scrisoarea de intentie in acest sens, anunta Ministerul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, conf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, a avut o serie de intalniri cu prof. Bruno Meiser, Presedintele Eurotransplant si prof. Walter Klepetko, seful Sectiei de chirurgie toracica si al programului de transplant pulmonar de la Clinica Universitara AKH din Viena, acolo unde sunt efectuate operatiile de transplant pentru pacientii romani, cu organe prelevate si puse la dispozitie prin reteaua Eurotransplant.

in urma discutiilor, s-a stabilit ca pentru toti cei sapte pacienti romani, aflati in evaluare, vor fi reactivate procedurile necesare, primii doi dintre acestia urmand sa fie supusi transplantarii, imediat ce vor fi identificati donatorii compatibili, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului.

Ad in title

Ulterior, urmeaza oficializarea relatiei Romaniei cu Eurotransplant, prin semnarea unui nou acord – ultimul incheiat expirand la finele anului 2013 – evaluarea si recoltarea plamanilor de la eventualii donatori romani si, mai apoi, infiintarea a minimum trei centre regionale de urmarire post-transplant, in tara noastra.

in conditiile in care cererile pentru transplant pulmonar sunt in crestere, iar AKH, prin agentia Eurotransplant, nu poate asigura mai mult de 10 transplanturi pe an, partile au convenit deschiderea unui Centru National de Transplant in Romania este absolut necesara, arata aceeasi sursa.

Articolul precedentProf. dr. Corin Badiu: Infertilitatea trebuie abordata ca o problema de cuplu, nu e problema unui pacient sau a unei paciente
Articolul următorIngrijirea persoanei cu diabet in Romania: noutati in tratamentul diabetului zaharat