Mai mult de 1 din 10 adulti au diabet in Romania, dar nu toti stiu ca sunt bolnavi

0
19

Simtiti deseori o sete puternica? Desi va alimentati, va este foarte foame? Urinati des? Simtiti o oboseala extrema? Aveti vederea incetosata? Ati observat ca taieturile sau contuziile se vindeca greu? Pierdeti din greutate, desi mancati mai mult? Simtiti furnicaturi, durere sau amorteala la nivelul mainilor sau al picioarelor?

Acestea pot fi semne care pot indica aparitia diabetului zaharat, conform specialistilor!

Sute de milioane de persoane din intreaga lume sunt afectate de diabet. in Regiunea Europeana, Federatia Internationala de Diabet – Biroul pentru Europa (IDF Europe), estimeaza ca 60 de milioane de adulti au diabet, insa mai mult de 33% dintre acestia nu stiu ca au dezvoltat aceasta afectiune.

Ad in title

Cazurile de diabet nediagnosticat sunt o realitate si in Romania, unde prevalenta bolii, relevata de studiul PREDATORR este de 11.6%.Dintre cazurile identificate, insa, doar 79.31% stiau ca au diabet.

De aceea, odata observate simptome precum cele enumerate, specialistii recomanda sa va adresati imediat medicului!

„Diagnosticarea timpurie a diabetului inseamna un control mai eficient al afectiunii si o calitate a vietii mai buna pentru persoanele care dezvolta boala. Diabetul, din pacate, nu se vindeca, insa o ingrijire corespunzatoare poate mentine un control optim al bolii si se pot evita complicatii grave, ce pot duce, in anumite cazuri, la probleme de vedere sau la amputatii. Persoanele care constata simptomatologia specifica: sete puternica, rani care se vindeca cu greutate, furnicaturi, amorteala la nivelul membrelor, urinari frecvente, trebuie sa se prezinte la medic, pentru ca ar putea avea diabet”, a explicat prof. dr. Maria Mota, Membru al Consiliului Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.

Daca diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) nu poate fi prevenit, intr-o mare masura, aparitia diabetului zaharat de tip 2, care este si cea mai raspandita forma a afectiunii – aproximativ 90% dintre cazuri sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, poate fi prevenita sau intarziata.

Instalarea diabetului zaharat de tip 2 este favorizata si de factori precum: obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa, istoricul familial de diabet, inaintarea in varsta sau toleranta scazuta la glucoza. Astfel, adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, mentinerea unei greutati in limite normale, intensificarea activitatii fizice sunt cele mai la indemana masuri de preventieimpotriva diabetului zaharat de tip 2.

in ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 1, desi nu se poate vorbi despre preventie, un stil de viata sanatos contribuie la mentinerea subcontrol a afectiunii.

Peste 21.000 de cazuri noi de diabet de tip 1 apar la copiii din Regiunea Europeana in fiecare an, numarul cazurilor ajungand la circa140.000, in randul copiilor cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani, arata IDF Europe.

in Romania, exista circa 3000 de copii (interval de varsta 0-16 ani) cu diabet zaharat, potrivit specialistilor.

Pe de alta parte, ne aflam printre tarile din Europa cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat, in randul adultilor. Aproximativ1.750.000 de adulti (interval de varsta 20-79 de ani) au diabet, in timp ce in jur de 2.5 milioane se afla in faza de prediabet, conform studiului PREDATORR.

Romania ocupa locul 27 dintr-un total de 30 de tari europene, din punct de vedere al calitatii ingrijirii persoanelor cu diabet.* Printre indicii care au fost luati in calcul in realizarea acestui clasament s-au numarat: preventia, numarul de cazuri de diabet inregistrat oficial, gama si anvergura serviciilor publice de sanatate, accesul la serviciile de tratament/ingrijire, procedurile de tratament si control al bolii si rezultateleraportate de fiecare tara.

in acest context, promovarea preventiei, a diagnosticarii precoce, initierea de actiuni de management eficient al afectiunii (control) si asigurarea accesului neintrerupt la tratament pentru persoanele cu diabet sunt elemente care ar trebui avute in vedere pentruimbunatatirea calitatii ingrijirii persoanelor cu diabet in Romania.

Anul acesta, Organizatia Mondiala a Sanatatii dedica Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata in 7 aprilie, luptei contra diabetului zaharat.

in Romania, in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice alaturi de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana de Educatie in Diabet organizeaza o serie de actiuni in cadrul proiectului „Problematica diabetului in Romania”. Astfel, se doreste sa se atraga atentia asupra problematicii diabetului in Romania si sa se subliniezeimportanta preventiei si educatiei in sanatate, in general, si in ceea ce priveste diabetul zaharat, in particular.

Proiectul „Problematica diabetului in Romania”:

Organizatori stiintifici: Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana de Educatie in Diabet

Parteneri stiintifici: Societatea de Neuropatie Diabetica, Asociatia de Podiatrie

Parteneri/Sponsori: Sanofi, AstraZeneca, Chimimportexport-Plurimex, Novo Nordisk, Worwag, Bioexpert

Management proiect: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

*Euro Diabetes Index 2014

Articolul precedentProf. dr. Corin Badiu: Infertilitatea trebuie abordata ca o problema de cuplu, nu e problema unui pacient sau a unei paciente
Articolul următorIngrijirea persoanei cu diabet in Romania: noutati in tratamentul diabetului zaharat