Ministerul Sanatatii a demarat o ampla actiune de auditare si control, la nivel national, in toate cele 67 de unitati de primiri urgente (UPU) finantate din bugetul de stat, potrivit unui comunicat de presa transmis Sanatatea TV.

Verificarea urmareste modul de functionare si organizare a acestor unitati, in conformitate cu prevederile legislative in vigoare, precum si modul de utilizare a fondurilor alocate in 2011 de la bugetul de stat.

„Este a doua misiune de control de acest gen, in urma cu 2 ani am mai derulat o astfel de misiune. Verificarile sunt realizate de catre reprezentanti ai directiilor de sanatate publica si dureaza o saptamana de zile, cu posibilitatea de prelungire a duratei, in cazul in care este necesar. Am ales varianta in care echipele de control dintr-un judet verifica unitatea de primiri urgente din alt judet, astfel incat sa fie eliminata orice suspiciune privind rezultatele obtinute”, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

De asemenea, dr. Raed Arafat a precizat ca aceste actiuni fac parte din strategia Ministerului Sanatatii de a monitoriza si imbunatati activitatea UPU, unitati care raspund si de activitatea medicala a echipajelor SMURD. Concluziile rapoartelor de control vor fi analizate de catre Comisia de Urgenta a Ministerului Sanatatii si vor sta la baza masurilor si a deciziilor care se vor lua pentru dezvoltarea acestui sector in urmatorii 2 ani. Astfel, in baza datelor obtinute, a nivelului de activitate si a categoriei din care fac parte, se vor stabili si criteriile standardizate de alocare a fondurilor pentru astfel de unitati.