Academia Romana, templul culturii romanesti, si-a pavat timp de 146 de ani un singur drum: cel al Excelentei. Sute de personalitati din tara si din strainatate i-au trecut si ii trec pragul, trudind pentru a construi ceea ce va ramane pentru eternitate: mostenirea culturala a poporului roman. Desi, nu a fost scutita de mersul vitreg al vremurilor” asa cum spune presedintele Academiei Romane, acad. Ionel Haiduc, institutia nu este doar cel mai inalt for de consacrare stiintifica si culturala romaneasca, ci si un pilon important al cercetarii si un participant activ la viata sociala din Romania.

Pentru tot ce a reusit sa implineasca si sa insemne in 146 de ani, Academia Romana va fi sarbatorita, pe data de 4 aprilie, la ora 10.00. La evenimentul desfasurat in Aula Academiei Romane si gazduit de presedintele Academiei, acad.Ionel Haiduc, vor fi invitati sa participe personalitati marcante, membri si colaboratori ai aceste institutii. Programul aniversar va continua la ora 12.00, in sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Romane cand se va deschide expozitia de documente istorice „Din tezaurul cancelariilor voievodale romanesti”.

Amfitrionul expozitiei va fi acad. Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane. Expozitia cuprinde o parte din documentele retinute de Arhivele Nationale si recuperate pe parcursul anului 2011 de Biblioteca Academiei Romane. intre documentele recuperate se regasesc 610 peceti domnesti. Ca la fiecare aniversare, de ziua Academiei Romane, aceasta isi deschide portile celor care vor sa paseasca pe culoarele institutiei care a motivat creatia patrimoniului nostru cultural-stiintific.

in pofida unui parcurs tumultuos, Academia Romana nu si-a abandonat niciodata misiunea, ba dimpotriva. A continuat traditia si a evoluat firesc, adaptandu-se la progresele stiintei contemporane. Asa s-a intamplat ca in decursul anilor, Academia Romana si-a extins specializarile de la filologie, literatura, filosofie, istorie sau teologie la stiintele informaticii, matematicii, arhitecturii sau audiovizualului, numarand in prezent 14 sectii.

in ultimii ani, Academia Romana a indeplinit un rol esential in integrarea noastra internationala, prin colaborarea intensa cu alte foruri similare si organizarea de evenimente mondiale, prin care si-a castigat un prestigiu bine meritat. La implinirea a 146 de ani, Academia Romana invita la o calatorie in trecutul glorios al marilor personalitati, dar si la „gustarea” genialitatii oamenilor care fac in continuare cinste poporului roman.