Medicina globala a inregistrat un progres major, dupa ce oamenii de stiinta de la o prestigioasa universitate din Suedia au pus bazele unui vaccin care reduce spectaculos grasimea de pe artere, in felul acesta fiind posibila prevenirea atacurilor de cord.

Cercetatorii sustin ca substanta care previne atacul de cord poate fi administrata prin injectare sau sub forma de spray nazal, si ca ar putea fi disponibila, in termen de cinci ani. Tratamentele utilizate pana acum presupun medicamente, care reduc nivelul colesterolului si a tensiunii arteriale.

Cercetarea savantilor din Suedia este prima de acest gen, adica prima care vizeaza cauza principala a bolilor de inima si anume, depozitele de grasime, ce pun o mare presiune pe inima prin ingustarea arterelor si astfel sangele este pompat mai greu.

Vaccinul actioneaza prin stimularea sistemului imunitar al organismului de a produce anticorpi pentru a preveni depunerea de grasime pe artere, ceea ce ar duce la ingustarea lor si la producerea unui atac de cord. Cercetatorii suedezi sunt optimisti in ceea ce priveste noul vaccin, care are capacitatea de a reduce numarul deceselor cauzate de un atac de cord.