Deblocarea posturilor in sistemul sanitar, renuntarea la orice bariera in ceea ce priveste fondul pentru plata personalului, excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independenta si autonoma a acestora, conditii decente de munca pentru medici pentru a asigura un act medical de calitate si implicit siguranta pacientului sunt cateva dintre solicitarile Colegiului Medicilor din Romania, exprimate intr-o scrisoare deschisa Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei.

in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, reunita in perioada 29-30 martie 2012, s-a adoptat o declaratie prin care se solicita autoritatilor majorarea veniturilor medicilor, astfel incat venitul minim al unui medic (rezident) sa fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, renuntarea la blamarea medicilor si respect din partea medicilor, reducerea birocratiei si simplificarea documentelor medicale in relatia medic-pacient.

Colegiul Medicilor din Romania isi arata disponibilitatea de a colabora cu factorii decidenti in realizarea acestui program. De asemenea, Colegiul Medicilor face un apel catre membrii sai la solidaritate, colegialitate si fermitate in lupta pentru redobandirea demnitatii. Totodata, CMR se angajeaza sa utilizeze toate mijloacele legale in acest demers, dar in situatia in care acest apel nu are rasunet va solicita profesionistilor din sanatate sa isi dea demisia din sistem, urmand exemplul colegilor din Israel, Slovacia, Cehia.