Anxietatea sociala sau fobia sociala este una dintre formele frecvent intalnite in cadrul patologiei fobice si consta in tulburari psihologice. Mai exact, fobia sociala consta in instalarea unei stari crescande de anxietate centrata pe o situatie de tulburari comportamentale, cum ar fi neliniste, transpiratii, chiar nevoie imperioasa de urinare sau cresterea ritmului cardiac, stare generala de disconfort.

Altfel spus, persoana afectata de o astfel de fobie se confrunta si cu tulburari din partea sistemului neuro-vegetativ, potrivit prof. univ. dr. Dan Prelipceanu, director de Cercetare-Dezvoltare in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr.Alexandru Obregia” din Bucuresti.

De altfel, fobia sociala este o trasatura genetica de personalitate, care se poate intari, accentua si consolida in urma unei educatii nepotrivite a unei astfel de constitutii psihologice. in functie de personalitatea fiecarui individ in parte, fobia sociala poate fi de intensitate crescuta sau scazuta. Şi cu toate ca este o fobie usor tratabila, totusi daca interventia terapeutica nu e precoce atunci anxietatea sociala poate deveni rezistenta la tratament, potrivit specialistului.

„Tratamentul consta intr-o abordare fie de natura pur psihologica, deci tratamente psiho-terapeutice de tip cognitiv-comportamental sau doar comportamental care sa desensibilizeze individul cu reactia aceasta anxiogena la situatiile de contact social. Pacientul este pregatit si i se explica absenta oricaror argumente logice pentru a trai acest sentiment si apoi este pus progresiv in situatia respectiva. De multe ori, insa, este nevoie sa asociem tratamentul farmacologic sau chiar sa incepem cu el pentru ca anxietatea este foarte mare si e nevoie de agenti terapeutici care sa regleze acele disfunctii ale unor sisteme de neuro-mediatori. Aceste medicamente sunt in general anxioliticele si trebuie administrate uneori pe durate destul de lungi. Rezultatul este de cele mai multe ori unul care duce la remisiunea completa a tulburarii si la inlaturarea ei. in cazul in care tratamentul pentru fobia sociala nu este instituit precoce, atunci aceasta anxietate poate deveni rezistenta la tratament”, a mai declarat prof. univ. dr. Dan Prelipceanu.

Aparitia fobiei sociale poate fi evitata prin metode educationale relaxate, care sa sprijine dezvoltarea personalitatii firesti a individului si care sa il stimuleze in capacitatile de exprimare.