Mihăilă: Infecţiile nosocomiale, inerente în anumite situaţii şi nu reprezintă neapărat un caz de malpraxis

0
98

Ministerul Sănătății ia în calcul finanţarea diferenţiată a spitalelor care raportează în mod „constant, coerent şi corect” infecţiile nosocomiale, asociate unor acte medicale, a anunțat, joi, ministrul Ioana Mihăilă. Ministrul a subliniat că infecţiile nosocomiale „sunt inerente în anumite situaţii şi nu reprezintă neapărat un caz de malpraxis”.

„În problematica infecţiilor nosocomiale, subraportarea este unul dintre aspecte. Da, avem în plan măsuri de ameliorare a acestei subraportări. Unele ţin de modul de finanţare – ne gândim să finanţăm altfel acolo unde există spitale care raportează constant, coerent şi corect aceste infecţii asociate asistenţei medicale – altele ţin de modul în care comunicăm importanţa acestor infecţii asociate asistenţei medicale aşa încât şi medicii, şi managerii, şi populaţia generală să înţeleagă că aceste infecţii asociate asistenţei medicale sunt inerente în anumite situaţii şi nu reprezintă neapărat un caz de malpraxis. Pentru că, pe măsură ce avem o evaluare corectă a situaţiei, ştim şi să reacţionăm corespunzător”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Ioana Mihăilă precizează că metodele de raportare a infecţiilor nosocomiale care se aplică în prezent pot fi îmbunătăţite, la fel şi controalele făcute în această privinţă.

Ad in title

Mihăilă mai spune că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute investiţi de 150 de milioane de euro care să sprijine unităţile spitaliceşti în prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

„Spitalele vor avea la dispoziţie diferite instrumente pentru a-şi realiza aceste investiţii. Fie că vorbim de investiţii în partea de sterilizare, în partea de spălare, în funcţie de cum consideră ele că au nevoie”, a susţinut ministrul.

Articolul precedentOMS: Suicidul, principala cauză de deces în lume
Articolul următorPreședintele CNAS, despre reglementarea contribuţiei personale: Va stimula competiţia în sistemul medical