Președintele CNAS, despre reglementarea contribuţiei personale: Va stimula competiţia în sistemul medical

0
84

Este nevoie să se reglementeze măsura contribuţiei personale pentru a aduce „transparenţă şi predictibilitate” şi pentru a stimula inclusiv creşterea competiţiei în sistemul medical, a declarat, joi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe.

„Măsura contribuţiei personale. (…) Ce este contribuţia personală este un element care trebuie clarificat. Contribuţia personală este diferenţa dintre tariful decontat din Fondul naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (…) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparenţă şi predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume”, a afirmat Adrian Gheorghe.

Președintele CNAS a arătat că prin reglementări se intenţionează transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel încât să fie foarte clar cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul.

Ad in title

„Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există. Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem – şi spun asta foarte răspicat – tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (…) Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă”, a spus președinteleCNAS.

Adrian Gheorghe a explicat că, în ceea ce priveşte contribuţia personală, sunt prevăzute trei măsuri „esenţiale” care urmează să fie aprobare foarte curând.

„Care sunt aceste trei măsuri: consimţământul exprimat în scris de către asigurat sau reprezentantul legal al acestuia, în funcţie de caz, privind furnizarea serviciilor spitaliceşti medicale şi nemedicale de care urmează să beneficieze. Doi – devizul estimativ care i se va înmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului în care i se va detalia lista costurilor la care să se aştepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare. (…) Al treilea instrument este decontul eliberat la externare care va cuprinde din nou detaliat tariful suportat din fond precum şi pe categorii de costuri celelalte costuri suportate prin contribuţie personală în afara fondului. (…) Această reglementare reprezintă încă un pas pentru a materializa principiul ‘banii urmează pacientul’ şi din nou pentru a aduce mai multă transparenţă şi predictibilitate decât avem acum. (…) Considerăm că un astfel de proiect poate stimula inclusiv creşterea competiţiei cu beneficii pentru asigurat”, a explicat Adrian Gheorghe.

Articolul precedentMihăilă: Infecţiile nosocomiale, inerente în anumite situaţii şi nu reprezintă neapărat un caz de malpraxis
Articolul următorCâte teste antigen rapide au fost distribuite pentru testarea în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății