Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății: „Planul de Combatere a Cancerului nu se poate implementa peste noapte”

0
252
Guvernul a aprobat, joi, două acte normative privind implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului din România; premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis în cadrul Ședinței Executivului de astăzi că Planul Național de Control al Cancerului(PNCC) a fost adoptat asigurând astfel populației finanțare în diagnosticarea și tratarea bolii și în plus, vor fi aduse noi măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer dar și a marilor centre de oncologie pediatrică.
Cu acest prilej, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker și dr. Patriciu Achimaș Cadariu au explicat în cadrul unui briefieng după ședința Executivului că Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu poate fi implementat rapid, fiind vorba despre începutul unei reforme a sistemului oncologic:

„Aş dori să punctez şi eu o idee. Planul de Combatere a Cancerului nu se poate implementa peste noapte. Nu putem lua nişte măsuri şi de mâine, cum spunea domnul ministru, lucrurile să se schimbe. Este vorba practic de o reformă a sistemului oncologic. Asta aduce Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Legea 293, de anul trecut, asta statutează – practic începutul unei reforme, nu o reformă cu totul, pentru că lucruri de făcut vor mai fi cu siguranţă şi în momentul în care vom încheia de pus în aplicare acest Plan de Combatere a Cancerului. Acum s-a venit cu documentele care statuează măsurile care vor fi implementate. Când vor fi toate actele publicate, va trebui să implementăm măsurile respective. Deci practic venim cu măsurile care trebuiesc luate”, a declarat Michael Schenker, la finalul şedinţei Executivului.

Referitor la investigaţiile imagistice pentru pacienţii oncologici, acesta a apreciat o accelerare a procesului de efectuare a acestor investigaţii:

„În momentul de faţă, şi asta vă spunem din activitatea noastră de zi cu zi, adică ieri, săptămâna trecută, pot să vă spun că am văzut rezulte din investigaţii imagistice efectuate de pacienţi în intervalul pe care ni-l doream, adică de câteva zile din momentul în care noi am eliberat formularul special de trimitere către această investigaţie. Fie că este vorba de computer tomograf, fie că este vorba de rezonanţă magnetică. Bineînţeles mai sunt altfel de situaţii organizatorice, o rezonanţă magnetică poate să dureze o oră şi ceva. Intervalele de programare depind foarte mult şi de aglomerarea care survine la anumiţi prestatori de aceste servicii de imagistică.

Eu cred că sunt situaţii punctuale, situaţii care ţin de managementul local şi de organizarea locală a instituţiilor respective, ţin de managementul centrelor oncologice şi de felul adaptării fiecăruia în funcţie de numărul de pacienţi pe care îi ai în grijă de a trimite către mai mulţi furnizori de investigaţii imagistice sau să aglomerezi un singur furnizor. În momentul de faţă sunt destul de mulţi, cel puţin în centrele universitare, facilităţi de diagnostic imagistic suficient de multe. Cel puţin în Craiova şi cred că şi în celelalte oraşe mari situaţia este destul de bine în momentul de faţă. Cel puţin de când a fost implementată această măsură – Monitor 2 – noi putem să ne monitorizăm pacienţii noştri pe care îi avem în tratament specific oncologic aşa cum recomandă echipele internaţionale, la două-trei luni de zile pentru pacienţii care sunt în curs de terapie specifică, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum”, a mai declarat Preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii.

„Iar în ceea ce priveşte investigaţie PET-CT, tomografie cu emisie de pozitroni, într-adevăr lucrurile au intrat de două luni într-o situaţie foarte bună pentru că pacienţii noştri pot beneficia, fără niciun fel de întârziere, înainte exista necesitatea acelei aprobării din partea comisiei specifice de la Casa Naţională, nu de la Ministerul Sănătăţii, pentru decontarea investigaţiei, acum investigaţia aceasta se întâmplă numai în baza recomandării medicului specialist. Există criterii elaborate în acest sens de către grupul de lucru de la Ministerul Sănătăţii. Aceste criterii fac parte şi ele tot ca norme ale Planului Naţional de Combatere a Cancerului, aşa cum este normal”, a conchis Michael Schenker.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, despre vaccinul HPV: Va fi compensat din această toamnă
Articolul următorMinsitrul Rafila: Toți pacienții au fost retransferaţi în cursul zilei de joi la Spitalul „Nicolae Robănescu”