Medicul Monica Pop: Ministerul Sanatatii ar trebui sa aiba o baza de date in care sa se poata inscrie toti cei care vor ca organele lor sa fie donate

0
59

”Eu am facut o propunere. Ministerul Sanatatii sa aiba o baza de date si orice om din aceasta tara care doreste sa fie donator sa se puna in aceasta baza, este fara bani, sa se puna in aceasta lista a Ministerului si in momentul in care acel om decedeaza intr-o sectie de terapie intensiva de la un spital de urgenta sa mearga seful de sectie sa vada lista si in momentul in care este trecut acolo sa mesrga la sala de prelevare, si nu mai este nevoie nici de coordinator, care, in orice caz, este un om foarte greu lovit de ceea ce se intampla . Ganditi-va ce inseamna sa mergeti sa-I spuneti unei familii csre a pierdut pe cineva drag ca ar putea sa-I doneze organele”. Este mesajul transmis de Prof. Dr. Monica Pop in cadrul conferintei de presa organizata de Agentia Nationala de Transplant.

Rata de refuz pentru transplantul de organe in Romania a fost in 2018 de 22, 98 %, in scadere fata de anul precedent in care s-a inregistrat o rata record de refuz de 29,53 %. Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Transplant, cea mai scazuta rata de refuz a fost inregistrata in 2016: 16,19%.

in acelasi timp medicul oftalmolog a atras atentia ca acordul pentru prelevarea de cornee este  foarte greu de obtinut in Romania!

”La transplantul de cornee facut prima data nu este nevoie de compatibilitate.  Ar fi foarte benefic pentru oameni sa existe cat mai multe! Am fost in Anglia, si, la fel era: nu dadeau ochi. Dadeau piele, dadeau rinichi, dar ochi nu, foarte, foarte greu se obtine acordul! Mi-ar fi placut ca dumneavoastra din media sa rugati familia celor care doneaza organe sa inteleaga acest lucru. Vreau sa va spun ca la ultima donare de tesuturi este o familie cu o fata de 16 ani care a murit pe terenul de sport. Și parintii, de la tara, au dat organelle. Este extraordinar! Ganditi-va, dvs, personal daca ati face asa ceva! Este foarte greu de hotarat!”, a subliniat Dr. Monica Pop.

Managerul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice a mai adaugat si ca s-a confruntat cu cazuri concrete in care anumiti medici nu au dorit sa faca prelevare de cornee.

”Eu vorbesc de specialitatea mea. Este apocaliptic sa scoti un ochi. Pur si simplu exista colegi care nu vor sa faca. Nu e scris in fisa postului asa ceva, nu este obligatoriu sa faca. Eu as face o metoda punitiva pentru cel care nu vrea.”, a spus medicul Monica Pop.

Articolul precedentAngajatii expusi la agenti cancerigeni sau mutagenisi la pulberi minerale pneumoconiogene, protejati printr-o lege promulgata astazi
Articolul următorBiologii, biochimistiisi chimistii cer ministrului Sanatatii sa sustina, in Parlament, Legea salarizarii acestor categorii de profesionisti