Biologii, biochimistiisi chimistii cer ministrului Sanatatii sa sustina, in Parlament, Legea salarizarii acestor categorii de profesionisti

0
89

Biologii, biochimistii si chimistii cer ministrului Sanatatii sa sustina, in Parlament, Legea salarizarii acestor categorii de profesionisti, sa organizeze dezbateri cu reprezentantii legali ai organizatiilor profesionistilor din sanatate pentru a avea un Proiect de Lege a profesiilor din sanatate acceptat de profesionisti si util pacientilor si sa organizeze o ancheta interna privind elaborarea proiectului de Lege privind exercitarea profesiilor in domeniul sanatatii, in 2017.

intr-un punct de vedere remis in exclusivitate catre SanatateaTv.ro, Ordinul biochimistilor, biologilor si chimistilor in sistemul sanitar din Romania (OBBCSSR) militeaza pentru drepturile celorlalte categorii de personal cu studii superioare implicate in activitatea laboratorului de analize medicale.

OBBCSSR evoca un proiect de lege care ar restrange nivelul de calificare actual al membrilor OBBCSSR numai la licenta (dupa anul 2007, licenta la biologie, chimie sau biochimie are o durata de trei ani), fara competenta si fara specializarea de 4 ani prevazute de actuala lege de reglementare a profesiilor de biochimist, biolog si chimist in sistemul sanitar, Legea nr.460/2003. Ordinul avertizeaza ca o astfel de situatie nu ar fi in beneficiul pacientului si atrage atentia ca importanta acestor profesionisti este subestimata in sistemul sanitar.

„Aproximativ 80% dintre diagnosticele medicale sunt puse de medicii clinicieni pe baza rezultatelor analizelor medicale. Garzile in specialitatea medicina de laborator sunt efectuate in laboratoarele medicale conform legii de catre medici, dar si de biochimisti, biologi si chimisti, categorii membre ale OBBCSSR”, se arata in comunicatul transmis SanatateaTV.ro.

Ordinul aminteste si ca biochimistii, biologii si chimistii sunt singurele profesii din laboratorul de analize medicale pentru care Ministerul Sanatatii organizeaza examen national de obtinere a specialitatii „Managementul calitatii in laboratoarele medicale”.

OBBCSSR aminteste si de munca depusa in procesul de acreditare al laboratoarelor de analize.

„Rezultatele unui studiu national realizat in 2018 au demonstrat ca acreditarea este un proces care a contribuit la cresterea calitatii rezultatelor analizelor medicale furnizate de laboratoare. 98% dintre specialistii care elaboreaza, verifica, implementeaza, verifica implementarea documentatiei pentru acreditare de catre RENAR a laboratorului de analize medicale sunt biochimisti, biologi si chimisti, membri ai OBBCSSR”, afirma reprezentantii Ordinului.

Reactia vine in replica la materialul Scrisoare deschisa a medicilor de laborator catre noul ministru al Sanatatii publicat de Sanatatea TV sambata.

Mentionam ca proiectul la care face referire se numara printre cele retrase marti de ministerul Sanatatii.

Articolul precedentMedicul Monica Pop: Ministerul Sanatatii ar trebui sa aiba o baza de date in care sa se poata inscrie toti cei care vor ca organele lor sa fie donate
Articolul următorIntreaga lume marcheaza astazi Ziua Mondiala a Diabetului