Directiile de sanatate publica din mai multe judete vor evalua de urgenta situatia acoperirii vaccinale pentru difterie

0
35

Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de sanatate publica sa evalueze de urgenta situatia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel incat sa fie identificate zonele cu o mai slaba acoperire pentru a interveni cu actiuni de recuperare la vaccinare a copiilor. Aceasta in contextul confirmarii mai multor cazuri de difterie in regiuni din Ucraina aflate in graniţa cu Romania.

Potrivit Ministerului Sanatatii, singura modalitate de prevenire a difteriei, o boala cu transmitere aerogena si cu potential mortal este vaccinarea specifica.

De asemenea, Unifarm va demara de urgenta,  prin procedura de nevoi speciale, o achizitie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice in situatia aparitiei unor cazuri de imbolnavire.

”Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, a dispus, inca din 1 noiembrie 2019, directiilor de sanatate publica din judetele Botosani, Maramures, Satu Mare, Suceava si Tulcea intensificarea activitatii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicarilor identificate privind evolutia unor cazuri de imbolnavire prin difterie in Ucraina”, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Mai mult, directiile de sanatate publica le vor distribui tuturor medicilor de familie si unitatilor sanitare din judete definitia de caz pentru difterie. Acestia vor avea obligatia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judetean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT si va demara ancheta epidemiologica.

Potrivit unei alerte de calatorie transmise de Ministerul roman de Externe, au fost confirmate cazuri de difterie in anul 2019 in regiunile Transcarpatia si Cernauti, care se invecineaza cu judetele din nordul Romaniei.

”Se recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Ucraina sa se vaccineze impotriva difteriei. Pentru cetatenii care nu au fost vaccinati impotriva difteriei in ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 saptamani inaintea calatoriei sau, in cazuri de urgenta, chiar inaintea acesteia.”, precizeaza MAE.

Directorul Direcţiei de Sanatate Publica Judeţeana (DSPJ) Suceava, Liliana Gradinaru, a declarat pentru Agerpres ca , in condiţiile in care acoperirea vaccinala pentru difterie, tetanos şi tuse convulsiva raportata de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimala, au fost transmise recomandari tuturor medicilor de familie şi unitaţilor sanitare cu privire la necesitatea acordarii unei atenţii deosebite diagnosticarii corecte a tuturor cazurilor de angina cu simptomatologie sugestiva, inclusiv prin investigaţii de laborator.

CNCSBT a recomandat imbunataţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie in vederea recuperarii restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

Gradinariu a menţionat ca, in acest context epidemiologic, la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai inregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

 

Articolul precedentAngajatii expusi la agenti cancerigeni sau mutagenisi la pulberi minerale pneumoconiogene, protejati printr-o lege promulgata astazi
Articolul următorBiologii, biochimistiisi chimistii cer ministrului Sanatatii sa sustina, in Parlament, Legea salarizarii acestor categorii de profesionisti