Medicina stilului de viata, abordarea holistica a omului sanatos, nu a pacientului

0
328

Medicina stilului de viata este un domeniu nou in Romania. isi propune in primul rand sa educe si sa schimbe obisnuintele in legatura cu modul de a trai si aborda viata. Medicina stilului de viata presupune patru piloni esentiali.

„Primul pilon este reprezentat de managementul greutatii. Acesta se face printr-o nutritie corecta si putem ajunge pana la nutrigenomica, adica prin personalizarea actului medical. Al doilea element este managementul posturii. in ziua de azi stam la volan si conducem intr-o pozitie defectuasa, stam la birou si avem o postura defectuasa. Iar postura e foarte importanta cand vorbim de starea de sanatate la modul general. Al treilea pilon este miscarea functionala. inseamna corp echilibrat din punct de vedere metabolic si articular, in asa fel incat sa pot sa ma misc, fara sa am absolut nicio restrictie. Managementul stresului este de asemenea important, pentru ca oamenii nu fac lucruri tocmai pentru ca sunt stresati sau nu sunt informati. Medicina stilului de viata este bazata pe dovezi, este o ramura a medicinei care se va dezvolta si in Romania asa cum s-a dezvoltat in Europa si in Statele Unite si care, din punctul meu de vedere trebuie sa acopere peste 70% din patologie”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Florin Ioan Balanica, specialist in Medicina Personalizata, Nutritie si Nutrigenomica, fondator al „scolii pentru Sanatate si Longevitate”.

Peste 70% din bolile de care sufera romanii sunt cauzate de stilul de viata, asa cum sunt bolile metabolice, de exemplu diabetul si obezitatea, refluxul gastro-duodenal de asemenea, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare, chiar si cancerul, toate fiind puternic influentate de stilul de viata.

„Un sistem medical corect si eficient, care sa fie centrat pe pacient, trebuie sa aiba trei componente: medicina de urgenta, care sa acopere 15% din patologii. 10-15% trebuie sa fie partea chirurgicala si oncologica, iar 70% trebuie sa fie repezentat de medicina stilului de viata, care poate fi practicata de orice fel de specialitate clinica. Daca fiecare dintre noi ii invata pe pacienti cum sa manance, cum sa socializeze si cum sa se miste, dar nu la modul general, ci concret, aplicat, atunci vom reusi”, a adaugat dr. Florin Ioan Balanica.

Articolul precedentCaderea parului, o afectiune cu tratament diferit, in functie de cauza
Articolul următorDr. Mihaela Leventer: Caderea parului poate fi asociata cu unele afectiuni