Dr. Mihaela Leventer: Caderea parului poate fi asociata cu unele afectiuni

0
40

Caderea parului este o problema de sanatate de multe ori ignorata de populatie, in ciuda faptului ca specialistii atrag atentia ca acest fenomen poate indica prezenta unor afectiuni sau raspunsul organismului la anumiti factori. Astfel, caderea parului poate fi o manifestare a hipotiroidismului, dar poate aparea si ca urmare a consumului unor medicamente, lipsei unor minerale, vitamine sau chiar a unor interventii chirurgicale.

„Hipotiroidismul se manifesta prin corelarile podoabei capilare pe intreaga suprafata a scalpului. Firul de par isi schimba textura si devine de multe ori mai subtire. Exista si alte afectiuni care se pot manifsta prin rarirea parului. Exista si o medicatie consumata pe scara larga care influenteaza densitatea podoabei capilare. De exemplu, persoanele care iau medicamente ce scad colesterolul (hipolipemiante) se confrunta la un moment dat cu o cadere accentuata a firelor de par. Exista o cadere de par legata de medicamentele hipotensensoare si exista o cadere de par atunci cand lipseste fierul sau vitamina D din alimentatie. O cadere de par patologica observata la pacientii obezi, care au facut operatie de by-pass gastric (au taiat o parte din stomac care absorbea vitamine)”, a explicat dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

in cazul barbatilor, caderea parului este cauzata de factorii genetici sau de secretia de testosteron. Potrivit specialistului, barbatul cu chelie pastreaza o pilozitate cu densitate normala care inconjoara zona cefei pana in zona urechilor si partea care e cea mai fragila este pilozitatea de la frunte, spre crestetul capului.

Ad in title

in afara de cauzele medicale, pierderea parului mai poate fi cauzata si de ingrijirea incorecta a acestuia. Folosirea unor produse cosmetice, cum ar fi vopseau de par si balsamul, pot deteriora podoaba capilara, rarindu-o.

„Vopsitul foarte des, utilizarea placii pentru intinderea firelor de par deterioreaza tija pilara si modifica parul, acesta se rareste si cade. Cel mai frecvent, dintre produsele cosmetice care duc la caderea parului este balsamul. Deci parul nu cade atunci cand il speli, ci mai ales cand aplici balsamul care e un fel de silicon care separa firele de par, dar greutatea pe care firul de par o dobandeste il face sa se rupa”, a adaugat specialistul.

in ceea ce priveste spalarea parului, dr. Mihaela Leventer mentioneaza ca acesta poate fi spalat de cate ori se doreste. Parul se poate spala zilnic sau se poate spala mai rar, insa trebuie folosit un sampon corespunzator tipului de par.

„Uneori este necesara folosirea sampoanelor medicale. Sa nu credeti ca va creste parul in urma utilizarii unui sampon! samponul are rolul sa curete si trebuie sa fie atat de bland si de potrivit incat sa nu agreseze suplimentar firul de par aflat in suferinta”, a mai adaugat dermatologul.

Articolul precedentMedicina stilului de viata, abordarea holistica a omului sanatos, nu a pacientului
Articolul următorMedicina stilului de viata. Dr. Florin Ioan Balanica: Pacientul nu trebuie sa fie dependent de medic