Medicina moderna dezvaluie secretul viorilor Stradivarius

0
190

Calitatile acustice inegalabile timp de trei secole ale celebrelor viori realizate de lutierul italian Antonio Stradivari sau Stradivarius, sunt date de densitatea lemnului din care sunt facute, conform descoperirii facute cu ajutorul unui scaner medical de un medic olandez, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Dr. Berend Stoel de la Facultatea de Medicina din Leiden, Olanda, a colaborat cu lutierul american Terry Borman, in descifrarea secretelor celebrelor viori obtinute de Stradivarius (1644-1737) dar si de lutierul Guarneri del Gesu (1698-1744).

Calitatea materialelor folosite pentru obtinerea acestor viori constituia pista evidenta a unei astfel de investigatii, insa cei doi au fost nevoiti sa identifice o modalitate de a examina aceste materiale fara a afecta in vreun fel viorile care costa peste 1 milion de dolari fiecare.

Cei doi au folosit un tomodensitometru, aparat medical conceput in special pentru evaluarea tesutului pulmonar, pentru a afla ce densitate are lemnul din care au fost lucrate aceste viori.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici