Romania deschide granitele medicilor din alte tari decat cele din Uniunea Europeana pentru a profesa in sistemul sanitar, potrivit unui comunicat de presa remis Sanatatea TV.

Conform noului proiect de Lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar, medici din tari terte Uniunii Europene, beneficiari ai statutului de rezident permanent in Romania sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de catre unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa in Romania.

„Am avut solicitari ale medicilor din SUA, Israel, Canada de a profesa in sistemul sanitar romanesc, dar legislatia actuala nu ne permite angajarea acestora. Suntem constienti ca nu putem stopa libera circulatie a personalului medical, fenomen care se inregistreaza la nivel global si degeaba deblocam posturi in sistem daca nu are cine sa le ocupe. Din aceasta cauza incercam flexibilizarea legislatiei si cautam solutii pentru diminuarea deficitelui de personal. Consideram ca acesta masura, impreuna cu cea in care lasam spitalelor posibilitatea de autoguvernare si retribuire a cadrelor medicale in functie de competenta pot duce la diminuarea acestui fenomen”, a precizat ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi.

insa, nu oricine va putea sa ocupe un post intr-o unitate sanitara romaneasca. Proiectul de lege, aflat in dezbatere publica, prevede faptul ca se vor stabili criterii clare de acceptare a profesionistilor. Acestea vor fi elaborate in colaborare cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania, prin legislatie secundara.