Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate remedierea urgenta a situatiei platilor restante pentru centrele de permanenta.

Iar asta cu atat mai mult cu cat in ajunul sarbatorilor pascale, in centrele de permanenta sunt de garda peste 2.000 de medici de familie si asistente medicale care asigura continuitatea asistentei medicale, se arata intr-un comunicat de presa remis de Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei.

in ultimul an numarul centrelor a crescut de la 88 la 192, ceea ce demonstreaza o disponibilitate mare a medicilor de familie pentru a lucra suplimentar in aceste centre.

a€œPrin insistentele Ministerului Sanatatii de a infiinta centre de permanenta, in mod accelerat incepand cu anul trecut, autoritatile au fost de acord ca medicii de familie, prin activitatea din centrele de permanenta, aduc reale economii in sistem, asigura un grad sporit de rezolvare a problemelor de sanatate ale populatiei si degreveaza serviciile de urgenta. Din pacate insa, casele judetene de asigurari de sanatate au mari intarzieri in ceea ce priveste plata medicilor care activeaza in aceste centre, desi au transmis la timp catre CNAS cererile de bugetare. Medicii de familie si asistentii medicali din centre nu au mai fost platiti din luna februarie, existand si cazuri in care restantele la plata exista din luna decembrie 2011! Situatia este cu atat mai grava, cu cat nepasarea autoritatilor face ca bugetul alocat centrelor de permanenta pentru anul 2012 sa fie de fapt suficient doar pana la mijlocul acestui an”, se arata in comunicatul de presa.

Bugetul alocat in anul 2011, cand existau doar 88 de centre de permanenta, a fost de 20 milioane lei. Acelasi buget a fost alocat si pentru anul 2012, desi la 1 ianuarie 2012 existau 192 de centre de permanenta.

a€œingrijorarea medicilor de familie care lucreaza in centrele de permanenta inca din anul 2004 este fundamentata si de amintirea perioadei aprilie – iunie 2008 pentru care nu au fost platiti nici pana in prezent. in anii 2010 – 2011 intarzierile la plata au constituit mai degraba regula si nu exceptia. Mai mult, o inadvertenta legislativa aduce amenintarea returnarii de catre medici a unei parti din plata primita in anul 2011, pe motivul ca aceste sume ar fi fost in mod gresit platite de catre casele de asigurari, in urma unei interpretari eronate a legislatiei”, se mai arata in comunicat.

in acest context, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei solicita Ministerului Sanatatii, Ministerului Finantelor si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate rezolvarea de urgenta a problemelor semnalate si plata penalitatilor de intarziere.