Odata cu procesul de imbatranire, pierderea auzului afecteaza peste jumatate din persoanele cu varste peste 65 de ani. Ca si la nivel mondial, si la noi in tara procentul afectiunilor auditive primeaza in fata celor oculare. Astfel, aproximativ 47% dintre romani au probleme cu auzul, conform celui mai recent studiu efectuat in acest sens.

in urma unei campanii de testare gratuita a auzului, desfasurata in luna martie 2012 si sustinuta de un centru medical din Romania, dintr-un total de 2.352 de persoane, 1.105 au prezentat deficiente de auz. Conform specialistilor, cele mai frecvente probleme intalnite au fost: traume sonore, diferite grade de hipoacuzie, otoscleroze, perforatii in timpan, dar si banalele dopuri de ceara.

Folosirea tot mai frecventa a castilor, mai ales a castilor care se introduc in ureche este una dintre cauzele frecvente ale pierderii auzului in randul adolescentilor din tarile civilizate. Specialistii afirma ca, in ultima perioada, zgomotul este o cauza destul de des intalnita care afecteaza auzul fie pentru cateva ore, ca urmare a unui concert de muzica rock sau definitiva, cum se intampla in cazul persoanelor care lucreaza permanent intr-un mediu poluat sonor.

Mai mult decat atat, infectiile, bolile inflamatorii cronice ale urechii, tumorile si intoxicatiile se numara printre cauzele principale care pot duce la scaderea auzului in diverse grade.