Hipotiroidia este o afectiune endocrina caracterizata prin scaderea sintezei de hormoni tiroidieni. in timpul sarcinii, dezvoltarea si maturizarea normala a creierului bebelusului este determinata, in mare parte, de functionarea normala a acestora.

Mai exact, absenta congenitala a tiroidei determina intarzieri esentiale in cresterea si dezvoltarea neurologica. in acest context, rolul hormonilor tiroidieni inca din viata intrauterina este determinant. Altfel spus, hipotiroidia mamei poate afecta dezvoltarea intrauterina a bebelusului.

Tiroida fatului incepe sa produca proprii hormoni tiroidieni abia din saptamanile 10-12. Acest lucru inseamna ca in primul trimestru necesarul de hormoni tiroidieni al bebelusului este acoperit aproape in exclusivitate de catre mama. Abia din trimestrul al doilea tiroida fatului incepe sa sintetizeze proprii hormoni, insuficient insa pana in trimestrul al treilea, astfel ca mama continua sa asigure concentratiile necesare.

in acest context, „este indicata urmarirea functiei tiroidiene inainte de conceptie si in perioada prenatala in cazul femeilor la care se evidentiaza gusa, cu antecedente familiale de afectiuni tiroidiene, cu istoric personal de hipertiroidism, hipotiroidism, tiroidita postpartum sau boli atoimune, cu titru crescut de anticorpi antiperoxidaza sau cu diabet zaharat de tip 1”, declarat dr. Camelia Valentina Cimpoesu, medic specialist endocrinologie.

Iar asta cu atat mai mult cu cat hipertiroidismul in sarcina poate cauza boala Graves-Basedow, adenom toxic tiroidian, gusa polinodulara toxica sau hipertiroidism gestational.

Hipotiroidia materna se asociaza frecvent cu un grad de retard mental al copilului, direct proportional cu nivelul deficitului din timpul sarcinii. Potrivit studiilor, acesti copii pot pierde aproximativ 7-8 puncte de IQ.

Asadar, in momentul in care o femeie decide ca doreste o sarcina ar fi bine sa exploreze functia tiroidiana, astfel incat daca e necesar, tratamentul sa fie inceput cat mai precoce. Iar acest lucru este extrem de necesar tinand cont ca de foarte multe ori problemele tiroidiene si in special cele autoimune pot intarzia aparitia unei sarcini prin disfunctie ovulatorie.