O enzima continuta de saliva, care ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange, ar putea ajuta in tratamentul diabetului zaharat, s-a descoperit in urma unui studiu realizat de cercetatorii din Philadelphia.

Enzima din saliva, denumita stiintific amilaza este cunoscuta pentru rolul sau in digestia amidonului, un complex de zahar care se gaseste in produsele cerealiere si amidonoase, si pentru proprietatea sa de reglare a nivelului de glucoza din sange. Cercetatorii au analizat reactiile participantilor la studiu, dupa ce au fost impartiti in doua grupuri. Pe de o parte erau cei care prezentau un nivel ridicat de amilaza si de cealalta, cei cu nivel scazut de amilaza.

Dupa 10 minute de la ingestia unei solutii pe baza de amidon, specialistii au observat ca persoanele care aveau un nivel ridicat de amilaza prezentau si un nivel mai ridicat de insulina, comparativ cu celelalte. Cercetatorii afirma insa ca legatura dintre productia de insulina la nivelul pancreasului si contactul dintre amidon si amilaza la nivel bucal trebuie cercetata in amanunt.

Fiindca nivelul de enzime variaza in functie de factorii genetici oamenii pot avea raspunsuri foarte diferite ale glicemiei dupa o singura administrare de amidon. Chiar daca persoanele cu un nivel ridicat de amilaza pot consuma mai multe produse cu amidon, o dieta bogata in amidon ar putea crea rezistenta la insulina.