Medicamente mai ieftine cu 1-14%

0
193

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat marti, ca din 15 iulie medicamentele se ieftinesc, iar o data cu noua lista extinsa cu medicamente de ultima generatie se modifica si pretul de decontare a DCI-urilor din lista pentru programele nationale de sanatate.

„Aceasta inseamna ca se ieftinesc medicamentele din aceasta lista cu un procent cuprins intre 1% si 14%. Este vorba de medicamentele care se afla pe lista C2, unde sunt incluse medicamentele gratuite”, a precizat Nicolaescu, intr-o conferinta de presa.

Ministrul a explicat ca economiile care se fac prin aceasta reducere a preturilor „se reintorc pentru medicamentele din alte liste”.
Reducerile vor fi suportate de catre producatori si se doreste ca medicamentele de import sa ajunga la pretul cel mai mic din Uniunea Europeana, a spus Nicolaescu, mentionand ca o evaluare va fi facuta dupa un trimestru de aplicare.
El a apreciat ca fiind nefireasca atitudinea unor farmacisti care se declara nemultumiti „ca a fost majorat adaosul de farmacie, unic, de la 1,5% la 3%, 5% si 7%.
Conform noilor cifre, 7% este adaosul pentru medicamente cu pretul intre un leu si 50 de lei, 5% pentru medicamente cu pretul intre 50 si 100 de lei si 3% pentru medicamentele mai scumpe de 100 de lei. Aceleasi adaosuri se practica si la distribuitori.
Noua lista completata cu protocoalele de prescriere si cu noua formula de decontare a medicamentelor incluse in programele nationale, a afirmat Nicolaescu, reprezinta inca un pas care va trebui evaluat in practica spre desfiintarea plafoanelor la farmacii, probabil de la 1 octombrie 2008.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentConsiliere psihologica pentru fetita de 11 ani care a avortat
Articolul următorHaos in infiintarea si functionarea punctelor de prim ajutor pe litoral