Marea Britanie: Medicii musulmani refuza sa isi suflece manecile pentru a se dezinfecta, din convingeri religioase

0
223

Medici musulmani din trei orase britanice importante au refuzat sa se supuna procedurilor de igiena, care prevedeau suflecarea manecilor, din considerente religioase, noteaza tabloidul britanic The Daily Mail. Mai multe studente la medicina din cadrul spitalului de copii Alder Hey, din Liverpool, au obiectat impotriva suflecarii manecilor pentru a-si spala mainile, sustinand ca expunerea bratelor reprezinta un act indecent pentru ele.

Nemultumiri similare au avut loc si in cadrul Universitatii Leicester, iar Universitatea Sheffield a raportat despre cazul unui medic musulman care a refuzat sa isi spele mainile cu dezinfectat pentru ca nu a dorit sa isi expuna antebratul.

Unii studenti au anuntat ca ar prefera sa renunte la cursuri decat sa isi expuna bratele, in timp ce experti in igiena au anuntat ca nu trebuie sa se faca exceptii privind igiena pe criterii religioase.

Dr Steve Ryan, directorul medical al spitalului Alder Hey a declarat ca in timp ce tinuta cu manecile pana la cot este o problema ce tine de siguranta pacientului, problema suflecarii manecilor va fi discutata cu studentii musulmani pentru gasirea unei solutii. Noi am mentionat ca manecile trebuie sa se suflece deasupra cotului, ca nu sunt acceptate ceasurile de mana, unghii facute sau false in zonele medicale, a subliniat acesta.

Buna igiena a mainilor este una dintre actiunile cele mai simple pe care le putem lua pentru preveni infectiile, a precizat acesta. Mai multe studente musulmane au abordat conducerea Universitatii din Liverpool pentru a solicita amenajarea unor incaperi unde acestea sa se poata schimba, lasa valul musulman si unde sa isi poata dezinfecta mainile. Am fost incantati de aceasta idee, iar o astfel de incapere a fost deja amenajata, a declarat directorul spitalului.

Dr Charles Tannock, parlamentar conservator si fost consilier al spitalului a declarat: Acesti studenti sunt scolarizati pe bani publici si au datoria sa aiba grija de pacienti si nu sa le puna sanatatea in pericol. Probabil ca aceste femei ar fi trebuit sa nu isi aleaga cariera de medic daca nu se pot supune regulilor pe care toata lumea le respecta.

Pe de alta parte, Asociatia Medicala Islamica insista ca acoperirea intregului corp in public, in afara de maini si fata, reprezinta o importanta dogma islamica. Femeia musulmana nepracticanta – medic, studenta la medicina, asistenta medicala sau pacienta – ar trebui sa fie fortata sa isi descopere bratele deasupra cotului.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPielea unei broaste sud-americane ofera noi sperante pentru tratarea diabetului
Articolul următorCursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat