Statinele, medicamente impotriva colesterolului, reduc mortalitatea in cazurile de pneumonie severa

0
251

Statinele, medicamente care inhiba procesul biochimic prin care se sintetizeaza colesterolul in ficat, au de asemenea efecte benefice si in cazul infectiilor pulmonare, reducand cu aproape 50% mortalitatea in cazurile de pneumonie severa, conform unui studiu american publicat in numarul din luna martie al Jurnalului European de Pneumologie, informeaza AFP receptionata de Agerpres.

Aceasta descoperire a fost facuta de echipa de medici condusa de Eric Mortensen (spitalul Audie Murphy/Universitatea Texas de la San Antonio, SUA) care a tratat 8.652 de veterani de razboi de peste 65 de ani, spitalizati in anul 2000 cu diagnosticul de pneumonie sau gripa.

Conform acestui studiu, indicele de mortalitate in cele 30 de zile ce au urmat dupa internarea in spital a fost redus aproape la jumatate la pacientii tratati cu medicamente din grupa statinelor. Aceste medicamente au un efect benefic si mai important la grupa de varsta de peste 85 de ani.

O serie de alte studii recente au indicat faptul ca statinele au si efectul cresterii sanselor de supravietuire pentru pacientii internati cu diagnosticul de septicemie.

Pneumonia si gripa continua sa reprezinte unele dintre principalele cauze de mortalitate in urma unor infectii bacteriene sau virale din SUA, fiind pe locul sapte in clasamentul cauzelor mortalitatii in randul pacientilor americani.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPielea unei broaste sud-americane ofera noi sperante pentru tratarea diabetului
Articolul următorCursuri de ortodontie sub egida Clinicii de Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala a Facultatii de Medicina Dentara si a Asociat