Mancatul zilnic la ore fixe poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de tulburari neurodegenerative

0
6

Un studiu nou realizat arata ca mancatul zilnic la ore fixe se poate dovedi benefic pentru imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care sufera de tulburari neurodegenerative.

Cercetarea a fost realizata pe soareci care sufera de boala Huntington, iar in urma ei specialistii au descoperit ca restrictionarea perioadei de hranire la aceeasi perioada de 6 ore in fiecare zi, timp de 3 luni, a dus la imbunatatirea calitatii somnului si a abilitatilor motorii.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles au studiat exemplare de soareci, in varsta de sase luni, care sufera de boala Huntington.

Jumatate dintre cobai au primit, zilnic, o cantitate constanta de mancare, timp de trei luni. Cealalta jumatate a primit aceeasi cantitate, restrictionata la acelasi interval de sase ore, intr-o perioada in care, in mod normal, soarecii sunt activi.

Acestia din urma au prezentat o imbunatatire a calitatii somnului si a abilitatilor motorii si au manifestat un model mai conventional de activitate zilnica. Mai mult de atat, ei au afisat si un model mai tipic de expresie a genelor dintr-o regiune a creierului care are un rol deosebit de important in controlul motric si care este predispusa degenerarii la persoanele care sufera de boala Huntington.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista de specialitate eNeuro.

Boala Huntington este o afectiune ereditara care determina distrugerea selectiva a unor celule nervoase ale creierului. Printre manifestarile ei pot fi incluse: miscari necontrolate, neindemanare sau probleme de echilibru. Pe masura ce afectiunea evolueaza poate fi afectata capacitatea de a merge, vorbi sau inghiti.

Articolul precedentMasurarea nivelului de cafeina din sange ar putea fi folosita ca metoda de diagnosticare precoce a bolii Parkinson
Articolul următorAsociatia Transplantatilor din Romania: numarul donatorilor de organe din Romania a scazut cu 50% fata de 2016