Asociatia Transplantatilor din Romania: numarul donatorilor de organe din Romania a scazut cu 50% fata de 2016

0
299

Pacientii din Romania care au beneficiat de un transplant sau care au nevoie de unul isi manifesta ingrijorarea fata de dezbaterile privind activitatea de transplant din tara noastra. Asta, in conditiile in care, potrivit Asociatiei Transplantatilor din Romania, anul trecut, statisticile europene plasau Romania pe penultimul loc, in ceea ce priveste numarul donatorilor de organe la 1 milion de locuitori, care a scazut fata de 2016 cu aproape 50%.

Pacientii cer, astfel, organizarea unor discutii, in care specialistii sa evidentieze latura pozitiva si importanta donarii de organe, se arata intr-un comunicat de presa.

in opinia lor, toate comentariile cu tenta negativa aparute in media privind activitatea de donare, transplant si monitorizare afecteaza sansa la o noua viata pentru pacientii inscrisi pe listele de asteptare. Potrivit acestora, influenta informatiilor negative poate fi confirmata si de medicii specializati in transplant si coordonatorii de transplat, care spun ca, in cea mai mare parte, rudele celor aflati in moarte cerebrala nu-si mai dau consimtamantul pentru donare.

in acest context, pacientii atrag atentia asupra necesitatii organizarii unor dezbateri la care sa participe specialisti si beneficiari de transplant, pentru ca informatia transmisa sa fie corecta si completa.

De asemenea, ei solicita investigarea si probarea oricarei incalcari a legii in materie, dar si inscrierea activitatii de transplant intr-un ritm normal in concordanta cu nevoile pacientilor.

Articolul precedentMancatul zilnic la ore fixe poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de tulburari neurodegenerative
Articolul următorSportul poate reduce nevoia de a fuma