Ultimii medici de familie ramasi fara contracte semnate au depus contractele in cursul zilei de astazi

0
7

Majoritatea medicilor de familie din tara au semnat acte aditionale de prelungire a contractelor-cadru pe care le au cu casele judetene de asigurari de sanatate. Astfel, medicii vor putea asigura in continuare consultatii gratuite, dar si trimiteri si retete pentru pacientii lor. insa, reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei spun ca protestul medicilor de familie va continua sub alte forme.

„Trebuie sa ne intalnim cu toti colegii, reprezentantii din toate judetele, atat ai Societatii, cat si ai Federatiei, ca sa facem o analiza a situatiei asa cum a fost, si a problemelor care s-au desfasurat, si sa vedem in momentul acesta pe ce promisiuni ne bazam, si ce anume din ceea ce am discutat pana in acest moment se rezolva, pentru ca noi am primit niste promisiuni cu niste termene care n-au putut fi respectate din motive legislative. Pentru ca, de exemplu, nu era bugetul votat sau anumite modificari de ordine si de hotarari de guvern dureaza pana cand apar in Monitorul Oficial, deci in functie de aceste termene vor fi si masurile pe care le vom lua noi mai departe. Noul contract incepe in aprilie 2018 si pana atunci ar trebui ca toate aceste lucruri pe care le-am discutat deja sa se intample astfel incat sa incepem sa avem un capital de incredere ca problemele se pot rezolva”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina de Familie, pentru SanatateaTV.ro.

Pe de alta parte, situatia cabinetelor medicilor de familie va intra in normalitate in urmatoarea perioada.

„Contractele merg mai departe, medicii incep sa lucreze cu casa de asigurari. Dureaza putin perioada de contractare, pentru ca nu e ca si cum ai face un act aditional si ti se da accesul in sistemul informatic imediat, deci este foarte probabil sa mai dureze o zi sau doua pana cand toti pacientii vor primi retete si bilete de trimitere si vor lucra in regim compensat”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Majoritatea medicilor de familie din tara au semnat acte aditionale de prelungire a contractelor cu casele de asigurari pana in 4 ianuarie. Ultimii medici de familie ramasi fara contracte semnate au fost cei din judetele Satu Mare, Hunedoara, Alba, Calarasi si Ilfov, dar si acestia au depus contractele in cursul zilei de luni.

„in acest moment, pentru ca pana astazi (n.r. luni) au existat si colegi care au ramas fara contract, astazi (n.r. luni) au fost depuse in judetul Satu Mare 134 de contracte, in Hunedoara 147, 71 contracte la Alba, 5 contracte la Calarasi si unul la Ilfov. in momentul in care au fost depuse aceste contracte urmeaza procedura de contractare de tip contract nou in care trebuie sa depunem din nou toate documentele si toate actele”, a mai spus dr. Sandra Alexiu.

Singura problema cu semnarea contractelor cu CNAS este in judetul Calarasi, unde nu a fost acceptata prelungirea contractului.

„Medicii din Calarasi trebuie sa intre din nou in perioada de contractare si sa inceapa sa-si inscrie din nou pe liste pacientii pe care ii au pe liste de 20 de ani. E ca si cum ai lua-o de la capat ca tanar medic in momentul in care vrei sa-ti deschizi o lista. Asta inseamna ca o perioada listele lor vor fi mai mici vor castga mult mai putin decat pana acum si dupa aceea cand vor ajunge la limita necesara vor putea face contract nou probabil la 1 aprilie. Dar ramane de vazut daca pana la urma Casa de Asigurari Calarasi isi va mentine acest punct de vedere unic in tara sau va proceda exact ca si celelalte case”, a aratat dr. Sandra Alexiu.

Articolul precedentMasurarea nivelului de cafeina din sange ar putea fi folosita ca metoda de diagnosticare precoce a bolii Parkinson
Articolul următorAsociatia Transplantatilor din Romania: numarul donatorilor de organe din Romania a scazut cu 50% fata de 2016