m-sanatatea ar putea scadea cu 99 de miliarde de euro costurile serviciilor medicale in UE

0
15

Comisia Europeana a lansat astazi, 10 aprilie, o consultare privind m-sanatatea sau sanatatea mobila, in cadrul careia solicita contributii din partea publicului in vederea identificarii unor modalitati prin care sa se amelioreze sanatatea si bunastarea cetatenilor europeni cu ajutorul dispozitivelor mobile, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, dispozitivele de monitorizare a pacientilor si alte dispozitive fara fir.

Beneficiile serviciilor de m-sanatate constau in faptul ca lasa pacientilor libertatea de a lua propriile decizii, oferindu-le o mai mare independenta si contribuind la prevenirea problemelor de sanatate; asigura un sistem de asistenta medicala mai eficient, care poate genera economii importante; si creeaza oportunitati pentru serviciile inovatoare, pentru intreprinderile nou-infiintate si pentru piata aplicatiilor mobile.

Printre exemplele de servicii de m-sanatate se numara: o aplicatie care masoara semnele vitale, de exemplu, tensiunea arteriala; o alta care permite administrarea de insulina unei persoane diabetice, prin transmiterea unor semnale de control de pe o platforma mobila catre pompa de insulina; o aplicatie care le aminteste pacientilor sa-si ia medicamentele; sau o aplicatie care face recomandari privind mentinerea conditiei fizice sau regimul alimentar, pentru ameliorarea starii generale de sanatate si bunastarea utilizatorilor.

Ad in title

Aproape 100.000 de aplicatii de m-sanatate sunt deja disponibile pe diverse platforme. Cele mai populare 20 de astfel de aplicatii gratuite in domeniul sanatatii, conditiei fizice si sportului au inregistrat deja 231 de milioane de descarcari la nivel mondial. Pana in 2017, 3,4 miliarde de persoane din intreaga lume vor avea un telefon inteligent, iar jumatate dintre acestea vor utiliza aplicatii de m-sanatate. in 2017, daca potentialul sau este valorificat pe deplin, m-sanatatea ar putea contribui la scaderea cu 99 de miliarde EUR a costurilor aferente serviciilor medicale in UE.

Printre aspectele care trebuie in continuare abordate se numara siguranta aplicatiilor de m-sanatate, ingrijorarile legate de utilizarea datelor furnizate, lipsa de interoperabilitate intre solutiile disponibile si necunoasterea de catre partile interesate a obligatiilor juridice aferente aplicatiilor privind stilul de viata si bunastare, de exemplu, cele legate de respectarea normelor in domeniul protectiei datelor; trebuie, de asemenea, sa se raspunda la intrebarea daca aceste aplicatii sunt sau nu dispozitive medicale si daca au nevoie de marcajul CE. in plus, trebuie luate masuri care sa sporeasca increderea profesionistilor din domeniul sanatatii si a cetatenilor, care trebuie sa poata folosi eficient serviciile de m-sanatate.

Consumatorii si organizatiile pacientilor, profesionistii si organizatiile din domeniul sanatatii, autoritatile publice, dezvoltatorii de aplicatii, furnizorii de servicii de comunicatii mobile, producatorii de dispozitive mobile, persoanele fizice si toate partile interesate sunt invitate sa raspunda la consultare pana la 3 iulie 2014. Mai multe detalii pot fi gasite in comunicatul Comisiei Europene.

Articolul precedentProf. univ. dr. Mircea Diculescu: In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa
Articolul următorTinerii romani, printre cei mai putin educati din UE