Achizitia in comun a vaccinurilor si medicamentelor la nivel european devine realitate

0
26

Comisia Europeana a aprobat astazi un acord de achizitionare comuna, care va permite tuturor statelor membre ale Uniunii sa procure in comun, si nu individual, vaccinuri pandemice si alte contramasuri medicale.

Achizitionarea comuna permite statelor membre sa asigure disponibilitatea vaccinurilor pandemice si a altor medicamente in cantitati suficiente si la preturi acceptabile in cazul izbucnirii unei crize transfrontaliere la adresa sanatatii. De acest mecanism vor beneficia mai ales tarile mici sau cu posibilitati financiare limitate, care au avut dificultati in a-si asigura necesarul de vaccin in timpul pandemiei H1N1 din 2009. Acordul de achizitionare comuna se face pe baze voluntare si va intra in vigoare dupa ce va fi semnata de circa o treime din statele membre (mai precis 10 tari) si de Comisie. Pana in prezent, 27 de state si-au declarat intentia de a semna acordul.

Potentialul acordului de achizitionare comuna trece insa dincolo de vaccinurile pandemice, si ar putea fi folosita si pentru contramasuri la alte boli infectioase, precum botulism, antrax, hepatita B sau poliomielita. Semnarea acestui acord nu presupune costuri imediate pentru statele membre. Angajamentul financiar va deveni necesar doar cand acestea vor semna contractele ce urmeaza procedurilor de achizitie, lansate pe baza acordului.

Ad in title
Articolul precedentProf. univ. dr. Mircea Diculescu: In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa
Articolul următorTinerii romani, printre cei mai putin educati din UE