Au fost anuntati castigatorii editiei a cincea a Premiului european pentru jurnalism de sanatate

0
28

Castigatorii celei de-a cincea editii a Premiului european pentru jurnalism in domeniul sanatatii au fost anuntati marti de Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, in cadrul ceremoniei de decernare a premiilor organizate la Bruxelles. Din cele peste 850 de articole care au intrat in concurs, juriile nationale au selectat cate un finalist pentru fiecare tara din UE, in total 28 de finalisti nationali. in baza celor 28 de articole care au intrat in finala, au fost alesi cei trei materiale castigatoare.

Astfel, locul intai a fost castigat de Henk Blanken, jurnalist al publicatiei Dagblad van het Noorden (Olanda), pentru articolul intitulat „Capul lui Carel”, care urmareste povestea unui tanar bolnav de Parkinson, de la diagnostic pana la tratament, si care ofera o descriere detaliata si emotionanta a interventiei chirurgicale inovatoare de care a beneficiat pacientul.

Locul al doilea a fost obtinut de Christiane Hawranek si Marco Maurer, jurnalisti ai publicatiei Die Zeit (Germania), pentru articolul incisiv, in stil documentar, intitulat „Traficantii de pacienti”, in care evidentiaza practicile dubioase din asistenta medicala transfrontaliera nereglementata.

Ad in title

Iar locul al treilea a fost acordat Mettei Dahlgaard, jurnalista a ziarului Berlingske (Danemarca), pentru articolul „Oare ucid pe cineva?”, povestea unei donator de sperma care descopera ca este purtatorul unei gene ce provoaca o forma de cancer transmisibila ereditar, dar care se loveste de un zid atunci cand incearca sa gaseasca o modalitate de a avertiza copiii care ar putea fi afectati.

Premiul european pentru jurnalism in domeniul sanatatii se acorda de cinci ani si are drept obiectiv sensibilizarea publicului cu privire la problemele de sanatate importante care afecteaza vietile cetatenilor din intreaga UE – aspecte pe care Comisia Europeana le abordeaza prin intermediul legislatiei sau al altor initiative. Premiul urmareste, de asemenea, sa incurajeze si sa recompenseze excelenta in jurnalismul in domeniul sanatatii din intreaga Europa.

Tema principala a acestei editii a fost campania „Europa pentru pacienti”, care cuprinde aspecte precum: asistenta medicala transfrontaliera, bolile rare, donarea si transplantul de organe, personalul din domeniul sanatatii, siguranta pacientilor si infectiile intraspitalicesti, bolile cronice, vaccinarea, utilizarea prudenta a antibioticelor, imbatranirea si formele de dementa, imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate, produsele farmaceutice si factorii determinanti ai sanatatii: tutunul, alcoolul, nutritia si activitatea fizica.

Articolul precedentProf. univ. dr. Mircea Diculescu: In Romania, hepatita A este inca foarte frecventa
Articolul următorTinerii romani, printre cei mai putin educati din UE