Luxatia congenitala de sold – Tratament si prevenire

0
290

Conf. dr. Mihai Jianu, medic ortoped, Şeful Sectiei de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, Spitalul Clinic Central de Copii Grigore Alexandrescu Bucuresti

Diagnosticul de luxatie congenitala de sold, ne spune dr. Mihai Jianu, se stabileste in urma examinarii medicale, atunci cand copilul face primii pasi, la cateva luni din cauza miscarilor pe care le face si care sunt diferite de ale altor copii sau chiar de la nastere.
Tratamentul displaziei congenitale de sold are ca scop amplasarea femurului in pozitia sa normala si pastrarea in articulatie pe masura ce copilul creste. Tratamentul pentru luxatia congenitala de sold trebuie inceput imediat dupa punerea diagnosticului. Primul tip de tratament este cel ortopedic, care se realizeaza sub supravegherea medicului ortoped pediatru. in cazurile grave, cand luxatia este fixata, se adopta tratamentul chirurgical prin care se repozitioneaza femurul in cavitate dupa ce aceasta a fost curatata de depozitele de grasime existente. Tratamentul luxatiei congenitale de sold include: hamuri Pavlik (daca copilul este mai mic de 6 luni), mulaj spica (in special dupa operatia de osteotomie), legaturi si atele, fizioterapie.

Luxatia congenitala de sold – Factori de risc – Partea I

Articolul precedentContraceptia – Partea I
Articolul următorTulburari de alimentatie si greutate – Tratament