Monturile – Partea I

0
424

Dr. Marius Uscatu, medic specialist chirurgia gleznei si a piciorului

Dr. Marius Uscatu, medic specialist chirurgia gleznei si a piciorului, ne explica ce sunt monturile, care sunt simptomele si factorii favorizanti ai monturilor, precum si care este diferenta intre durerea cauzata de monturi si durerea provocata de guta. De asemenea, dr. Marius Uscatu ne spune cum ne putem trata de aceasta afectiune atat de suparatoare si ne sfatuieste cum sa ne alegem incaltamintea pentru a preveni aparitia monturilor.
Monturile reprezinta proeminenta capului metatarsian prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului, iar halucele („degetul mare”) se deplaseaza catre degetele vecine, pe care le impinge si le deformeaza progresiv. Nu reprezinta un os sau cartilaj nou aparut, asa cum inca se mai considera. Simptomele monturilor rezida pur si simplu in deformarea piciorului.
Factori favorizanti in aparitia monturilor sunt: tipul constitutional al piciorului (raporturi particulare de lungime intre oase) sau, mai rar, deformatii de tip „picior plat” sau „picior scobit”; laxitatea ligamentara tipic feminina si conditionata hormonal explica preponderenta net feminina (peste 95% din cazuri) si accelerarea evolutiei la pubertate, sarcina si menopauza, obezitatea, bolile inflamatorii de tip poliartrita reumatoida sau unele boli congenital, unele traumatisme sau amputatiile degetelor; contrar celor afirmate pana in prezent, incaltamintea nu produce „monturile”, ci doar agraveaza evolutia celor deja aparute.

Monturile – Partea a II-a

Articolul precedentContraceptia – Partea I
Articolul următorTulburari de alimentatie si greutate – Tratament