Luxatia congenitala de sold – Factori de risc

0
316

Conf. dr. Mihai Jianu, medic ortoped, Şeful Sectiei de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, Spitalul Clinic Central de Copii Grigore Alexandrescu Bucuresti

Dr. Mihai Jianu ne spune ca luxatia congenitala de sold apare cand tavanul articulatiei, care in mod normal ar trebui sa opreasca capul femurului sa mearga in sus, sa ascensioneze, este din nastere mai tesit. Cat timp copilul sta pe spate, nu se produce luxatia, deoarece articulatia nu este incarcata cu greutatea corpului.
Nu exista factori care favorizeaza aparitia displaziei de sold, dar exista practici nerecomandate, precum: infasatul cu membrele inferioare lipite. Cel mai simplu examen – copilul intins pe spate, se flecteaza coapsele pe bazin si se indeparteaza. La un copil cu bazinul normal conformat, fata externa a coapselor trebuie sa se culce pe planul patului. in caz de displazie luxanta, aceasta manevra este mult limitata. Se mai efectueaza ecografii (pana la varsta de 3-4 luni) si radiografii (dupa 4 luni). Asimetria de pliuri nu este semn al displaziei. in cazul netratarii displaziei de sold, copilul va merge schiopatand (cand displazia este unilaterala) sau leganat (cand este bilaterala).

Luxatia congenitala de sold – Tratament si prevenire – Partea a II-a

Articolul precedentContraceptia – Partea I
Articolul următorTulburari de alimentatie si greutate – Tratament