Lumina ajuta la diagnosticarea cancerului intestinal

0
201

Lumina ar putea deveni metoda de diagnosticare a cancerului intestinal, potrivit cercetatorilor de la Queen`s University din Belfast. Metoda presupune folosirea unui medicament fotosensibil, care odata introdus in organism ajunge cu rapiditate la nivelul celulelor canceroase. Dupa ce medicamentul a ajuns la tesutul cu potentiale probleme, medicul va aplica o lumina albastra care are capacitatea de a indica celulele bolnave, colorandu-le in rosu.

Ţesuturile afectate ar putea fi astfel mult mai usor depistate. Metoda, cunoscuta si sub denumirea de diagnostic fotodinamic, ar putea fi mult mai eficienta decat modalitatile traditionale de diagnosticare a cancerului intestinal.

Una dintre probleme o constituie, insa, modul in care substanta fotosensibila ar putea fi introdusa in organism. Pana in prezent, medicamentul necesita o introducere intravenoasa care produce efecte adverse precum ameteala, greata sau cresterea sensibilitatii pielii la expunerea la soare. Din acest motiv, cercetatorii studiaza o modaliatate prin care medicamentul ar putea fi introdus direct la nivelul colonului, evitandu-se in acest fel aparitia efectelor secundare.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentUn nou tratament HIV/SIDA, eficient si pentru cei fara speranta
Articolul următorAsigurarile medicale pot fi incheiate si in momentul imbolnavirii