“Living Well with COPD – Everybody, Everywhere”. Acesta este mesajul din 2020 a Zilei Mondiale a BPOC (Bronhopneumopatiei obstructive cronice), zi marcată în fiecare an, începând din 2002, în peste 50 de țări din lume, în a treia zi de miercuri din luna noiembrie.

Ziua Mondială a BPOC este organizată de Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), în colaborare cu profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de pacienţi din întreaga lume. Prin această inițiativă se are în vedere conștientizarea bronhopneumopatiei obstructive cronice și creșterea calității îngrijirii la nivel global.

Prin mesajul din acest an se dorește transmiterea unui mesaj pozitiv atât pentru pacienți, cât și pentru furnizorii de servicii medicale cu privire la faptul că există multe modalităţi de a avea o calitate bună a vieții chiar dacă diagnosticul este de BPOC, potrivit goldcopd.org.

BPOC este o boală respiratorie cronică ce afectează bronhiile și alveolele pulmonare, cu morificări structurale bronșice ireversibile și deteriorare structurii alveolare.

Principala cauză a apariției BPOC este fumatul. De aceea, boala trebuie suspectată la toți fumătorii care acuză dispnee la eforturi moderate, potrivit Societății Române de Pneumologie. Pentru un diagnostic corect, dar și pentru evaluarea severității și a evoluției în timp a bolii, este necesară măsurarea capacității respiratoria prin spirometrie.