Ionuţ Gabriel Vlăduţiu, director executiv al Asociației Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA), a declarat , pentru Sănătatea TV şi RoHealthReview,  că cele zece milioane de doze de vaccin antiCOVID-19, anunţate de către Guvern, vor fi de fapt, cinci milioane, pentru că este vorba despre un vaccin cu rapel, care trebuie repetat la 30 de zile.

“Modul în care s-a pus problema că noi vom avea zece milioane de vaccinuri, este vorba de fapt de cinci milioane de persoane care urmează să fie vaccinate. Apoi, au împărţit pe categorii de risc şi evident, primii au fost cei din personalul medical, după care cei care sunt în prima linie, intervenţii, pompieri, dar este vorba despre un vaccin care se repetă de un vaccin care se repetă la 30 de zile. Deci, vorbim despre o pătrime din populaţia României care va fi vaccinată cel puţin în acest moment”, a declarat directorul APMA.

Acesta a precizat, referitor la membrii Asociaţie, că “nu am depistat pe nimeni care nu ar dori să se vaccineze”.

“Noi nici nu ştim ce vaccin va veni. Toate au efecte adverse (…).Nu am fost anunţaţi, iar medicina de specialitate, care reprezintă peste 11.000 de medici din România, a fost neglijată. Medicina de ambulatoriu, nu înseamnă ambulatoriu de spital, ci şi acele cabinete individuale organizate în policlinici sau individual. Peste jumătate din numărul medicilor nu au ştiut nimic de această măsură”, a adăugat Ionuţ Gabriel Vlăduţiu.

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) este de părere că modalitatea în care s-a făcut anunțul cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a personalului medical și auxiliar din toate unitățile sanitare din țară este una neunitară, existând județe în care nu s-a făcut anunțul sau acesta s-a făcut trunchiat, doar către o parte a medicilor de familie, nu și către ceilalți furnizori, potrivit dr. Cosmin Alexandrescu, președintele APMA.

APMA atrage atenția și asupra termenului de trimitere al catagrafiilor. Acest termen este considerat de reprezentanții APMA nerealist, ”adresa fiind trimisă pe data de 16 noiembrie după-amiaza, cu termen de trimitere 17 noiembrie, ora 12, în condițiile în care nu au fost anunțați toți furnizorii de servicii medicale”, după cum se arată într-o postare a APMA.

APMA consideră că acțiunea de vaccinare a personalului medical împotriva SARS-COV2 este mult prea importantă și trebuie tratată cu responsabilitate. De asemenea se consideră că este necesară o abordare mult mai aplicată pentru a obține rezultatele dorite.

În acest context, APMA solicită Ministerului Sănătății ”elaborarea unei practici unitare la nivelul țării care să poată garanta atât eficiența măsurii, cât și transparența acesteia.”

În același timp, reprezentanții APMA vin și cu unele propuneri, printre care: ștabilirea unui termen realist pentru colectarea datelor (ex: 30 noiembrie 2020); crearea la nivelul fiecărei DSP a unei adrese de mail dedicate, afișată la loc vizibil pe site-ul acestora, preferabil pe homepage, eventual cu link și pe pagina Ministerului Sănătății și afișarea pe site-urile DSP a formularelor de catagrafie, cu menționarea expresă în acestea a celor care refuză vaccinarea.