Lideri din diferite țări cer elaborarea unui ”tratat internaţional privind pandemiile”

0
4

Mai mulți lideri de la nivel global cer elaborarea unui ”tratat internaţional privind pandemiile” pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare. Solicitarea a fost făcută marți de lideri din 23 de ţări, preşedintele Consiliului European şi directorul general al OMS, într-un demers comun, informează AFP, scrie Agerpres.

Propunerea este prezentată într-un articol semnat de lideri din ţări de pe cinci continente, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson, preşedinţii sud-coreean Moon Jae-in, sud-african Cyril Ramaphosa, indonezian Joko Widodo sau chilian Sebastian Pinera.

În timp ce COVID-19 ”profită de slăbiciunile şi diviziunile noastre”, ”un astfel de angajament colectiv reînnoit ar fi un pas important în consolidarea pregătirii pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic”, potrivit acestui articol publicat luni seara în Le Monde şi care va fi publicat marţi în cotidiene din mai multe ţări, mai scrie Agerpres citând AFP.

Printre semnatari se află, de asemenea, și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care vor prezenta marţi în faţa presei acest proiect de tratat, ce ar putea avea la bază Regulamentul Internaţional Sanitar, instrument juridic adoptat în 2005.

Întărirea rezilienţei în faţa pandemiei presupune ”consolidarea puternică a cooperării internaţionale pentru îmbunătăţirea, de exemplu, a sistemelor de avertizare, a schimbului de informaţii, a cercetării, precum şi a producţiei şi distribuţiei” de vaccinuri, medicamente, produse de diagnosticare şi echipamente de protecţie, susţine articolul, potrivit Agerpres.

Astfel, cei 25 de lideri semnatari se angajează să asigure un acces universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi produse de diagnosticare sigure, eficiente şi la preţuri accesibile pentru această pandemie şi cele care vor urma, vaccinarea fiind considerată de oficiali un bun public global.

Potrivit semnatarilor, acest tratat ”ar trebui să ducă la o mai mare responsabilizare reciprocă şi responsabilitate comună” şi ”să încurajeze transparenţa şi cooperarea în cadrul sistemului internaţional”. În același timp, ei solicită ”învăţarea lecţiilor” oferite de pandemia de COVID-19 şi colaborarea cu societatea civilă şi cu sectorul privat.

Lideri ai unor membri importanţi ai G20 (SUA, Rusia, China, Japonia, India şi Brazilia) nu se numără printre semnatarii articolului.

Articolul precedentRaed Arafat: Unitățile de Primiri Urgențe sunt pline. Se fac eforturi să reușim să completăm paturile de ATI
Articolul următorConsilier al ministrului Sănătății, despre reducerea programului magazinelor: Crește riscul de infectare