Din ce in ce mai multi pacienti au nevoie de un transplant, fapt care face ca listele de asteptare sa fie destul de lungi si sa puna in pericol viata pacientului.

Una dintre problemele care impiedica functionarea Programului national de transplant este si legislatia, transmite corespondentul SanatateaTV.ro, prezent la conferinta de presa desfasurata cu ocazia deschiderii celui de-al VIII-lea Congres ROMTRANSPLANT, ce s-a desfasurat in perioada 26-29 septembrie 2012, la Bucuresti.

Potrivit prof. univ. dr. Irinel Popescu, presedintele Agentiei Nationale de Transplant, „trebuie sa luptam la nivel legislativ, sa reusim sa transpunem legislatia europeana in legislatia romaneasca. Pana cand legislatia europeana nu va fi transpusa in legislatia romaneasca, situatia Romaniei va ramane precara. De altfel, aceasta legislatie, care trebuie modificata, transfera unele atribute Ministerului Sanatatii, fapt care ar putea pune in pericol desfasurarea activitatii Programului de Transplant. Ne bucura insa ca populatia a inteles rolul vital al transplantului si ca arata o atitudine favorabila in acest sens.”

in ceea ce priveste transplantul pulmonar, dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei Nationale de Transplant a declarat in cadrul aceleasi conferinte ca sansele de a se realiza un astfel de transplant sunt inca mici, a mai transmis corespondentul SanatateaTV.ro.

in 2012 se vor implini 15 ani de activitate de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni si 20 de ani de activitate de transplant renal in Institutul de Urologie si Transplant Renal Clij-Napoca. in toti acesti ani au fost transplantati renal 1.500 de pacienti, iar hepatic peste 350.