Noua lege a sanatatii prevede ca procesele dintre pacienti si medici vor putea fi solutionate amiabil in maximum 30 de zile. Proiectul de lege precizeaza faptul ca o comisie speciala va analiza toate cazurile de malpraxis. Astfel ca nu doar medicul poate fi gasit vinovat ci si pacientulpentru ca nu s-a adresat la timp unui medic.

Legea sanatatii aflata in dezbare publica precizeaza ca pacientii care au suferit de pe urma actelor medicale isi vor putea recupera mai usor prejudiciul. Potrivit proiectului, conflictele dintre pacienti si furnizorii de servicii medicale vor fi rezolvate intr-o prima faza de o comisie de mediere, cu rolul de a aplana conflictele din sistem. in cazul in care comisia nu poate rezolva conflictul, cazul va ajunge la Comisia de disciplina din cadrul Colegiului Medicilor sau chiar in instanta.

in acest context, noua lege a sanatatii stabileste ca furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice au obligatia de a comunica orice informatie solicitata de persoana care se considera victima unui act de malpraxis. Totodata este introdusa obligatia de asigurare pentru garantarea raspunderii civile a furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.

De asemenea proiectul de lege prevede constituirea unei comisii de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis, la nivelul structurilor teritoriale ale organizatiilor profesionale de profil cu rol de reglementare a profesiilor medicale.