Legea farmaciei, adoptata de deputati

0
175

Deputatii au adoptat, cu 95 de voturi pentru, 60 impotriva si 11 abtineri Legea farmaciei. Conform actului normativ, farmaciile pot fi publice sau de spital. De asemenea, initiativa defineste si reglementeaza activitatea drogheriilor.

in ceea ce priveste regimul proprietatii, orice persoana fizica sau juridica poate infiinta o societate comerciala care sa aiba ca obiect de activitate servicii farmaceutice. Farmacia trebuie condusa insa de un farmacist sef, care trebuie sa indeplineasca anumite criterii profesionale si nu are dreptul sa conduca decat o singura farmacie. Farmacia nu poate functiona decat in prezenta a cel putin unui farmacist, care isi exercita personal profesiunea, neputand fi inlocuit de o persoana de o alta profesie.

Legea prevede ca autorizatia de functionare se elibereaza de directia specializata din Ministerul Sanatatii, iar Colegiul Farmacistilor va emite doar un aviz profesional. Initiatorii motiveaza ca aceasta lege era necesara, in conditiile in care activitatea farmaciilor este reglementata, in prezent, prin intermediul unor ordine ale ministrului, ceea ce „creeaza nesiguranta si premisele unor decizii ce pot fi suspicioase a se lua sub presiunea unor circumstante”.

Proiectul care a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru sanatate nu a avut, insa, sustinerea Guvernului. Camera Deputatilor a fost for decizional.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCopil roman nascut in Italia fara drept la sanatate in Romania!
Articolul următorMedicii de familie vor putea prescrie medicamente in functie de plafoane