Modificari aduse legii de malpraxis

0
168

Expertiza de malpraxis va fi platita de catre societatea de asigurari la care medicul este inregistrat si unde plateste obligatoriu polita de asigurare. Prevederea a fost inclusa intr-un proiect de act normativ suspus zilele acestea dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Costul expertizei de malpraxis va fi suportat, asadar, de catre societatea de asigurari, urmand ca banii sa fie recuperati de la pacient, in situatia in care se dovedeste ca medicul este nevinovat.

Mai mult, proiectul legislativ include varianta ca judecarea culpelor medicale sa fie facuta prin concilierea partilor si nu la tribunal. La dezbaterile comisiei de malpraxis va putea participa si un reprezentat al societatii de asigurari. Alegerea specialistilor care vor elabora raportul asupra cazului se va face prin tragere la sorti dintr-o lista nationala a expertilor medicali.

O noua prevedere inclusa in proiect este obligatia furnizorilor de servicii medicale de a comunica orice informatie solicitata de catre persoanele care se considera victima unui malpraxis , in cel mult 15 zile de la data depunerii unei cereri. Furnizorii vor fi obligati, de asemenea, sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru prejudiciile aduse pacientilor in activitatea de preventie, diagnostic sau tratament. Valoarea despagubirilor acordate eventualelor victime va fi stabilita de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Articolul precedentCopil roman nascut in Italia fara drept la sanatate in Romania!
Articolul următorMedicii de familie vor putea prescrie medicamente in functie de plafoane