Legea care ar permite unor medici să ocupe funcții de conducere până la 70 ani, neconstituțională

0
1915

Curtea Constituţională a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea a două formațiuni politice referitoare la legea care ar permite unor medici, potrivit semnatarilor obiecţiei, să poată ocupa  funcţii de conducere în spitalele de stat până la vârsta de 70 ani.

Potrivit unui comunicat, CCR a reţinut că legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, consacrat de art. 61 alin. (2) şi art. 75 din Constituţie, întrucât, pe de o parte, există deosebiri majore de conţinut juridic între formele supuse dezbaterii celor două Camere ale Parlamentului şi, implicit, o configuraţie semnificativ diferită a legii faţă de forma avută în vedere de Camera de reflecţie, iar, pe de altă parte, se constată o abatere de la obiectivul urmărit de iniţiatorul proiectului de lege, constând în asigurarea accesului imediat şi nediscriminatoriu la servicii conexe actului medical al pacienţilor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Este vorba despre Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 150/2022 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.

Articolul precedentDr. Tudor Ciuhodaru: „Institutul Cantacuzino trebuie să devină un brand de țară susținut la nivel european”
Articolul următorPerformanțe medicale la Laboratorul de Cardiologie Intervențională al SJU Deva