Dr. Tudor Ciuhodaru: „Institutul Cantacuzino trebuie să devină un brand de țară susținut la nivel european”

0
194
Facebook/ Tudor Ciuhodaru
„Vreau ca toți românii să beneficieze de medicamente ieftine. Acum susțin un nou demers la Food and Drug Administration (FDA) unde căutăm noi soluții la lipsa de medicamente” anunță cunoscutul specialist în urgențe, dr. Tudor Ciuhodaru, pe o platformă de socializare.
În calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European acesta a prezentat conducerii FDA  – Julie Tierney, Chief of Staff și Hilary Marston, Chief Medical Officer – care sunt cele cinci obiective prioritare pe care le-a depus deja în Parlament „sperând într-o abordare unitară a crizei de medicamente”.

Dr. Tudor Ciuhodaru: „Suntem pe un teren minat. Peste 3000  medicamente generice au dispărut deja din farmacii”

„Am fost invitat la Washington la FDA pentru dezbateri privind lipsa de medicamente. Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente generice (ce includ medicamente esențiale și care salvează vieți, la fel ca multe medicamente oncologice) au dispărut deja din farmacii. E nevoie de soluții de urgență pentru ca viața pacienților să fie protejată” – avertizează specialistul.
Potrivit acestuia, este nevoie de măsuri concrete pentru ca populația să beneficieze de medicamente la prețuri accesibile.
„Cele cinci obiective reprezintă o veritabilă revoluție în politicile de sănătate ce le asigură românilor medicamente ieftine. Concret, toți românii vor beneficia de acces permanent la medicamente ieftine asigurate prin:
1. stabilirea unor standarde europene de calitate în sănătate;
2. inclusiv de stabilire a unei liste de medicamente esențiale la nivel european:
3. reducerea/eliminarea taxelor pentru medicamentele generice;
4. o strategie unitară de producție de medicamente la nivel european. (!!!)- bazată și pe resuscitarea unor capacități de cercetare și producție deja existente la nivel european. Institutul Cantacuzino trebuie să devină un brand de țară susținut la nivel european și am cerut din nou azi acest lucru Comisarului European pentru Sănătate Kyriakides.
5. asigurarea unei farmacii europene ,,de urgență” (producătorii vor avea obligația de a avea o rezervă strategică de medicamente de minim 10% din vânzările anuale, disponibilă la același preț, pentru a putea acoperi solicitările crescute din anumite perioade sau dificultățile de producție.
Sănătatea se susține cu măsuri concrete” – transmite cunoscutul medic.
Articolul precedentUn veteran american care a acceptat un xenotransplant a murit la două luni de la operație
Articolul următorLegea care ar permite unor medici să ocupe funcții de conducere până la 70 ani, neconstituțională